Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Duhovniki so znamenje Božje ljubezni do človeštva’

Objava: 21. 06. 2010 / 08:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Duhovniki so znamenje Božje ljubezni do človeštva’

Papež Benedikt XVI. je včeraj v vatikanski baziliki svetega Petra štirinajst diakonov rimske škofije posvetil v duhovnike

Papež Benedikt XVI. je včeraj v vatikanski baziliki svetega Petra daroval slovesno sveto mašo, med katero je štirinajst diakonov rimske škofije posvetil v duhovnike. Po maši je z verniki, zbranimi na Trgu pred baziliko, molil opoldansko molitev angelovega češčenja. Pred molitvijo je romarjem v nagovoru pojasnil, da so duhovniki znamenje Božje ljubezni do vsega človeštva.

Duhovniško posvečenje po papeževih besedah izkazuje Božjo bližino človeku, tisti, ki zakrament prejme, pa ima možnost, da se popolnoma prelevi v orodje te bližine, napolnjen z ljubeznijo Kristusa in njegove Cerkve. V luči včerajšnjega evangelija je papež zbrane vernike spomnil na Petrovo potrditev, da je Jezus resnično Kristus, Božji izbranec, s čimer je Peter odpravil vse zemeljske dvome o Jezusovi istovetnosti.

Kot je zapisal sveti Ambrož, je Peter s tem priznanjem vere ‘zaobjel dokončnost vseh stvari, saj je izrazil naravo in ime Odrešenika’. Jezus pa je ob Petrovem priznanju obnovil svoje povabilo njemu in vsem učencem, naj mu sledijo po zahtevni poti ljubezni, ki vodi do križa. Sveti oče je navedel tudi besede Maksima spovednika, ki je zapisal, da je značilno znamenje Jezusove moči prav križ. In kdor križ sprejme, se obveže, da bo premagoval grehe, ki predstavljajo oviro na poti proti Bogu. Kdor sprejme križ, sprejme Božjo voljo v svoje vsakodnevno življenje, s tem pa se ojača tudi njegova vera, ko je soočen z življenjskimi tegobami, s preizkušnjami in trpljenjem.

Papež Benedikt XVI. je svoj nagovor zaključil z izročitvijo včerajšnjih novomašnikov v varstvo nebeški Materi Mariji in jim zaželel, naj bodo vedno zvesti učenci, pogumni v oznanjevanju Božje besede, in oskrbniki Njegovih odrešenjskih darov.

Po končanem nagovoru je papež z verniki zmolil angelovo češčenje, nato pa zbrane pozdravil v številnih svetovnih jezikih in jim podelil svoj apostolski blagoslov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh