Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvajset mrtvih v napadih na kristjane v Nigeriji

Objava: 27. 12. 2010 / 10:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvajset mrtvih v napadih na kristjane v Nigeriji

Eno skupino napadalcev je morala z uporabo orožja odgnati vojska.

V mestu Jos v osrednji Nigeriji je v bombnih atentatih na sveti večer življenje izgubilo dvajset ljudi, sedem pa jih je bilo težko ranjenih. Po podatkih krajevnih medijev so v starem delu mesta ena za drugo eksplodirale štiri bombe, ena v neposredni bližini ene izmed tamkajšnjih katoliških cerkva. Ko je eksplozivno telo razneslo, je pri tem umrlo več ljudi, ki so bili ravno na poti k polnočni sveti maši.

Kdo je odgovoren za omenjene napade, zaenkrat še ni jasno. Opazovalci menijo, da bi bile eksplozije lahko delo muslimanskih skrajnežev. V prid te teorije priča dejstvo, da je vse štiri bombe razneslo v pretežno krščanskih predelih mesta. Poleg tega je bil za čas napadov izbran ravno sveti večer.

V mestu Maiduguri na severovzhodu Nigerije pa so domnevni člani neke islamske sekte na sveti večer prav tako izvedli napad na tamkajšnje kristjane. Vojska je napadalce izpred cerkve odgnala z uporabo orožja, pri čemer naj po podatkih vojaških predstavnikov ne bi bil nihče ranjen. Nekateri mediji so poročali o šestih smrtnih žrtvah, eno izmed cerkva pa naj bi zajeli plameni.

Za napad naj bi bili odgovorni člani islamske sekte 'Boko Haram'. Skupina že od lanskega leta na severu države izvaja serijo versko motiviranih napadov na tamkajšnje prebivalce.

Nasilje proti kristjanom v Nigeriji pa ni vedno versko pogojeno. Pogosto gre pri napadih dejansko za osvajanje ozemlja, za delitev naravnih virov in za etnične spore.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh