Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski dokument ob reformaciji bo predstavljen 17. junija

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 05. 2013 / 07:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenski dokument ob reformaciji bo predstavljen 17. junija

Vatikansko-luteranski dokument je rezultat triletnega skupnega dela in se nanaša na jubilej reformacije leta 2017; vsebina besedila bo predstavljena v okviru skupščine sveta Svetovne luteranske zveze 17. junija letos v Ženevi.

Težko pričakovani katoliško-luteranski dialoški dokument ob jubileju reformacije leta 2017 bo predstavljen v okviru skupščine sveta Svetovne luteranske zveze 17. junija letos v Ženevi. Predstavitev je predvidena na posebni tiskovni konferenci, ki naj bi se je udeležili vodilni predstavniki luteranske zveze in številni sodelavci pri pripravi dokumenta, je zapisano v sporočilu luteranske zveze, objavljenem sredi tedna. Na zasedanju v Ženevi med drugim pričakujejo predsednika Svetovne luteranske zveze škofa Muniba Younana iz Jeruzalema in glavnega tajnika zveze, duhovnika Martina Jungeja iz čilskega Santiaga.

Kot je poudarila namestnica glavnega tajnika Svetovne luteranske zveze, finska pastorka Kaisamari Hintikka, dokument z naslovom 'Od spora k skupnosti – skupna luteransko-katoliška obeležitev jubileja reformacije v letu 2017' ponuja veliko priložnost. Pripomogel naj bi k temu, da bi po 'stoletjih nezaupanja in predsodkov med luteranci in katoličani skupaj razmislili o bremenih preteklosti. Dokument bi lahko tudi omogočil skupno krščansko pričevanje – ne le posamično, ampak tudi preko samih Cerkva'.

31. oktobra 2017 bo minilo 500 let od objave tez Martina Luthra v Wittenbergu, kar velja za začetek obdobja reformacije. Posledično je prišlo do razkola med katoliško Cerkvijo, kasneje, leta 1521, pa je papež Leon X. (1513-1521) Luthra izobčil.

Dokument, ki bo junija predstavljen v Ženevi, je tri leta v sodelovanju pripravljala uradna vatikansko-luteranska dialoška komisija, sestavljena iz članov Papeškega sveta za edinost med kristjani in predstavniki Svetovne luteranske zveze. 500. obletnica reformacije sovpada s 50-letnico začetka luteransko-katoliškega dialoškega procesa, ki se je pričel leta 1967, je še poudarila finska pastorka.

Svetovna luteranska zveza je že v svoji izjavi leta 2012 glede omenjenega dokumenta pojasnila, da bodo v njem obravnavane tudi tragične plati cerkvenega razkola. »Po eni strani vlada veselje zaradi občestvenosti, ki jo že delimo in ki smo jo lahko v zadnjih petdesetih letih od začetka uradnega ekumenskega dialoga očitneje poudarjali«, je zapisano. Po drugi strani pa je še vedno 'prisotna bolečina zaradi vsega, kar nas še ločuje'. Razkol med kristjani je 'v nasprotju z Božjo voljo'. Katoličani in luteranci bi lahko, 's čimer bi želi sadove ekumenskega dialoga', slavili že doseženo občestvenost, so prepričani teologi. To občestvo je večje od razlik, ki so še vedno prisotne med njimi.

Predsednik Papeškega sveta za edinost med kristjani, kardinal Kurt Koch, je že pred mesecem dni v pogovoru z nekim avstrijskim časnikarjem še podrobneje pojasnil, da je dokument sestavljen iz treh delov. V prvem delu je izpostavljena hvaležnost za skupni veliki ekumenski napredek v zadnjih petdesetih letih. Drugi del vsebuje 'obžalovanje glede vsega, kar se je zgodilo v petstotih letih, še posebej verske vojne, pa tudi začetek skrajnega sekularizma kot edinega možnega izhoda iz spora'. V tretjem delu so navedeni predlogi za sodelovanje v prihodnosti.

Skupaj z besedilom dokumenta bodo predstavljeni tudi liturgični predlogi za skupno obhajanje bogoslužij v letu 2017, je pojasnil kardinal Koch in ob tem poudaril, da to ne bo zgolj 'nemški, pač pa mednarodni dogodek'.

Pomembno stališče ob jubileju reformacije so izpostavili v Vatikanu: poleg 500 letih ločitve je potrebno ovrednotiti in se spominjati 1.500 let skupne poti v veri. Pred tem širšim ozadjem pa se pojavlja vprašanje, ali je z reformacijo nastalo kaj povsem novega. Od tega je močno odvisna tudi nadaljna skupna pot v prihodnosti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh