Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumenski patriarh čestital Papeškemu svetu za pospeševanje edinosti med kristjani

Objava: 03. 12. 2010 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumenski patriarh čestital Papeškemu svetu za pospeševanje edinosti med kristjani

Bartolomej I. pohvalno o 'pogumnih in zgodovinskih odločitvah' Janeza XXIII. – denimo o ustanovitvi ekumenskega urada in sklicu cerkvenega zbora.

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. je čestital Papeškemu svetu za pospeševanje edinosti med kristjani ob njegovi petdesetletnici obstoja. V govoru za visoko vatikansko delegacijo na obisku v Carigradu, ki ga je včeraj objavil tudi vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano', je zapisano, da je bila ustanovitev omenjenega sveta in sklic drugega vatikanskega cerkvenega zbora 'pogumna in zgodovinska odločitev' tedanjega papeža Janeza XXIII. Ta odločitev je pripravila temelje za sodelovanje rimsko-katoliške Cerkve pri prizadevanjih za ponovno vzpostavitev edinosti med kristjani.

Bartolomej je pohvalil tudi novega predsednika omenjenega papeškega sveta, kardinala Kurta Kocha, kot 'z znanjem bogatega' teologa 'odličnega značaja'. Kardinal Koch je tokrat prvič vodil vatikansko delegacijo, ki se sicer od leta 1979 redno udeležuje slovesnosti ob pravoslavnem prazniku sv. apostola Andreja na sedežu ekumenskega patriarhata v Carigradu. V preteklih tridesetih letih so se med Vatikanom in ekumenskim patriarhatom razvile 'bratske vezi' in teološka razprava na uradni ravni.

Srečanje katoliško-pravoslavne dialoške komisije na Dunaju konec letošnjega septembra je sicer razkrilo določena nesoglasja, obenem pa se je pokazala pripravljenost vseh članov, da v ekumenskih razpravah premagajo vse obstoječe ovire, je še povedal patriarh.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh