Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ekumensko srečanje ob godu pravoslavnega svetnika

Objava: 31. 01. 2011 / 14:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ekumensko srečanje ob godu pravoslavnega svetnika

Obisk škofa Jamnika in članov Slovenskega ekumenskega sveta pri pravoslavnih bratih na praznik sv. Save.

V pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani je v nedeljo, 30. januarja 2011, potekalo praznično bogoslužje ob godu sv. Save. Liturgijo sta vodila paroh protojerej stavrofor Peran Bošković in njegov pomočnik o. Milan Jovanović. Kot predstavniki katoliške Cerkve so se bogoslužja udeležili tudi ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, kanonik msgr. Anton Rojc, tajnik Slovenskega ekumenskega sveta pri Slovenski škofovski konferenci prof. dr. Bogdan Dolenc, dekan dekanije Ljubljana – Center Dragan Adam, predstojnica uršulinskega samostana v Ljubljani s. Božena Kutnar OSU in predstavnik gibanja fokolarov – Marijinega dela Silvester Gaberšček. Evangeličansko cerkev je zastopal inšpektor ljubljanske gmajne gospod Andrej Pitako s soprogo.

Pred svetosavskim recitalom šolske mladine in rezanjem svetosavskega kolača je protojerej Bošković v kratkem nagovoru izpostavil nekatere vidike iz svetniškega življenja sv. Save v njegovih stikih z drugimi patriarhi in rimskim škofom, Petrovim naslednikom in jih označil kot posnemanja vreden zgled za življenje današnjih kristjanov.

Na priložnostnem sprejemu po končani svečani liturgiji in akademiji se je razvil pogovor, kjer so se udeleženci spomnili posvetitvi cerkve sv. Cirila in Metoda. Leta 2005 so cerkev posvetili, da bi postala zares cerkev, dom kristjanov in ob tej priložnosti so iz Vatikana poslali relikvije cerkvenega očeta sv. Atanazija. Na njegov god, ki ga praznujemo 31. januarja (18. januarja po julijanskem koledarju), so le-te pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani izpostavljene na posebnem mestu.

Praznik sv. Save Srbska pravoslavna Cerkev praznuje zadnjo nedeljo v januarju. Sv. Sava se je rodil kot princ Rastko Nemanjić leta 1175 ali 1176, očetu Štefanu Nemanji, srbskemu vladarju in ustanovitelju srednjeveške države. Rastkov brat je bil Štefan Prvovenčani, prvi srbski kralj.

Besedilo, ki ga je pripravil gospod Silvester Gaberšček, objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh