Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Eluana Englaro je umrla

Za vas piše:
STA / M.M.Š.
Objava: 10. 02. 2009 / 08:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Eluana Englaro je umrla

Eluana Englaro, ki je 17 let ležala v komi, je včeraj zvečer nekaj minut po 20. uri umrla, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz videmske bolnišnice La Quiete. Vest o Eluanini smrti je prišla v času, ko so senatorji razpravljali o zakonskem osnutku, s katerim je želela italijanska vlada preprečiti evtanazijo 38-letne Italijanke.

Eluanin oče Beppino Englaro, ki se je desetletje boril za odklop hčerke z aparatov, ki so jo ohranjali pri življenju, je novinarjem v solzah dejal, da ne želi reči ničesar.

Italijanski senatorji, ki naj bi danes potrdili zakonski osnutek o umetnem hranjenju, na podlagi katerega bi lahko zaustavili postopno prekinitev umetnega hranjenja Eluane, so ob vesti o Eluanini smrti razpravo prekinili z minuto molka, senator iz vrst Ljudstva svobode Gaetano Quagliariello pa je njeno smrt označil kot uboj.

Na vest o Eluanini smrti se je nemudoma odzval tudi Vatikan, ves čas aktivno vključen v polemiko o pravici do smrti, ki je več let pretresala Italijo. Predsednik papeškega sveta za zdravje kardinal Javier Lozano Barragan je po poročanju Anse Boga prosil, naj odpusti odgovornim za Eluanino smrt.

Zdravniki bolnišnice La Quiete so Eluano, ki je leta 1992 v prometni nesreči utrpela hudo poškodbo možganov, v petek popoldne prenehali umetno hraniti. Berlusconijeva vlada je evtanaziji Eluane ves čas ostro nasprotovala. Potem ko je predsednik Giorgio Napolitano podpis zakonskega odloka, po katerem zdravniki ne bi smeli prekiniti umetnega hranjenja Eluane, v petek zavrnil kot neustavnega, je vlada skušala po hitrem postopku sprejeti zakonski osnutek o umetnem hranjenju, po katerem bolniki v hudem zdravstvenem stanju, ki niso zmožni poskrbeti sami zase, soglašajo z umetnim hranjenjem. Tako je želela preprečiti Eluanino smrt.

Englarova je do svoje smrti dihala sama, pri življenju pa so jo ohranjali s pomočjo umetne hrane. Potem ko je njen oče vložil zahtevo za njeno evtanazijo, je primer sprožil javno razpravo o pravici do smrti. Prizivno sodišče v Milanu je julija lani očetovi prošnji ugodilo, saj je ugotovilo, da se Eluanino stanje ne bo moglo izboljšati. Toda zdravstvene ustanove v deželi Lombardija so septembra kljub dovoljenju sodišča prošnjo, naj Eluano odklopijo z naprav, zavrnile.

Glavno milansko tožilstvo je nato tudi vložilo pritožbo na odločitev prizivnega sodišča, saj je evtanaziji Eluane nasprotovalo. Novembra pa je kasacijsko sodišče v Rimu, ki je najvišje italijansko sodišče, pritožbo zavrnilo kot nesprejemljivo. Januarja je pripravljenost za izvršitev evtanazije izrazila videmska bolnišnica La Quiete.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh