Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evharistična daritev ob začetku sodnega obdobja

Objava: 12. 10. 2005 / 08:57
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evharistična daritev ob začetku sodnega obdobja

Evharistična daritev ob začetku sodnega obdobja, imenovana tudi »rdeča maša«, v ljubljanski stolnici

Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran bo danes ob 18.30 v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval rdečo mašo. Rdečo mašo bomo v Cerkvi na Slovenskem tokrat obhajali prvič.

V katoliški Cerkvi je ponekod običaj, da se pravniki in študentje prava ob začetku sodnega obdobja oziroma na začetku akademskega leta v jesenskem času zberejo pri evharistični daritvi – »rdeči maši«, kjer prosijo Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju.

Ime »rdeča maša« izhaja iz rdeče barve liturgičnih oblačil duhovnikov in predstavlja barvo pravičnosti in Svetega Duha. Poleg tega so se sodniki rdečih maš vedno udeleževali v sodniških togah, ki so bile v večini primerov rdeče barve.

Začetki obhajanja rdečih maš segajo v zahodni Evropi (predvsem v Franciji, Italiji in Angliji) v 12. stoletje. Tradicija se je do danes ohranila predvsem v ZDA, v Kanadi in Angliji. V ZDA se rdečih maš vsako leto poleg velikega števila pravnikov, odvetnikov, državnih uradnikov in drugih javnih delavcev udeležujejo posamezni sodniki zveznega vrhovnega sodišča.

K rdeči maši so povabljeni pravniki in študentje prava ter vsi, katerih delo v močni meri zaznamuje prizadevanje za pravičnost v svetu. Cerkev ob evharističnem slavju verne udeležence vabi k prejemu zakramentov pokore in evharistije.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh