Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropske kulturne prestolnice v letu 2010 s številnimi religioznimi aspekti

Objava: 05. 01. 2010 / 09:01
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropske kulturne prestolnice v letu 2010 s številnimi religioznimi aspekti

Carigrad, Pecz in Essen ponujajo širok spekter raznolikosti: od trinajstmilijonske prestolnice ob Bosporju preko malega južnomadžarskega ‘mesta brez meja’ do rudarskega središča, ki nenehno spreminja svoj značaj in podobo

Po Linzu in Vilni ima Evropa v letu 2010 kar tri kulturne prestolnice: Carigrad, Pecz in Essen. Vsa tri mesta se ponašajo z bogato ponudbo tudi za obiskovalce, ki jih zanima religiozna plat kulture. Poleg običajnega para, enega mesta iz ‘stare’ in enega mesta iz ‘nove’ države članice Evropske zveze, so za letošnje leto prvič izbrali tudi mesto iz države, ki ni članica EZ.

Tako tri kulturne prestolnice ponujajo širok spekter raznolikosti: od Carigrada, prestolnice s trinajstimi milijoni prebivalcev, preko industrijskega mesta Essen, ki svoje dejavnosti razpletajo po celotnem Porurju z nekaj več kot petimi milijoni prebivalcev, pa do mesta Pecz, petega največjega mesta na Madžarskem, ki se ponaša z bogato kulturno dediščino, v njem pa prebiva okoli 170.000 ljudi.

Pecs, Sloveniji najbližja evropska kulturna prestolnica, leži v madžarskem Prekodonavju, v nemščini pa mesto imenujejo Fünfkirchen (iz lat. ‘Quinque Ecclesiae’), kar pomeni ‘pet cerkva’. Pecz velja za eno najlepših madžarskih mest, vse od časov svetega Štefana pa je tam škofovski sedež in domovanje leta 1367 ustanovljene najstarejše univerze v Srednji Evropi. Za svoje geslo so v mestu Pecz izbrali naziv ‘Borderless City’, ‘mesto brez meja’, saj so tam še posebej ponosni na mirno zgodovinsko sožitje kristjanov in muslimanov, pa tudi manjšin, kot Nemci, Romi, Srbi in Hrvati.

S pokopališčem iz obdobja poznih Rimljanov in s poslikanimi zgodnjekrščanskimi grobnicami je bilo mesto Pecz uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine organizacije UNESCO. Začetki njihove katedrale segajo v visoki srednji vek, ob koncu 19. stoletja pa so mogočno zgradbo obnovili in povečali. V mestu Pecz si lahko ogledamo tudi mošejo paše Jakowalija Hassana, najbolje ohranjeno muslimansko zgradbo na Madžarskem s triindvajset metrov visokim minaretom. Arhitektonsko najopaznejša priča tretje svetovne religije pa je v romantičnem slogu urejena velika sinagoga, ki je v uporabi še danes. Ogledati si velja tudi škofovsko palačo, narodno gledališče in Zsolnayev vodnjak v slogu 'art nouveau' na glavnem mestnem trgu.

Carigrad, ‘mesto z največ navdiha’, je več kot dva tisoč let stara prestolnica ob Bosporju. Tamkajšnje oblasti so ob imenovanju mesta za kulturno prestolnico namenile velik del sredstev za obnovo bogate kulturno-zgodovinske dediščine od bizantinskih cesarjev do turških sultanov. Eden izmed ciljev letošnjega leta je, da bi v prestolnico namesto običajnih sedem uspeli privabiti deset milijonov obiskovalcev.

V Essnu bodo s prireditvami v okviru evropske kulturne prestolnice pričeli že 9. januarja letos z velikim koncertom na prostem. Mesto z nekaj več kot pol milijona prebivalci se želi obiskovalcem predstaviti kot sodobno gospodarsko in kulturno središče, namesto predstave o ‘prestolnici premoga’ pa želi ponuditi pisano, živahno podobo sedanjosti. Za svoje geslo so izbrali ‘Sprememba preko kulture - kultura s spremembo’.

V Essnu pa lahko najdemo tudi bogato religiozno dediščino, saj v essensi stolnici hranijo pravi zaklad: leta 980 nastali zlati kipec Matere Božje je prva popolnoma ‘plastična’ upodobitev Marije in velja za enega najpomembnejših umetniških del v deželi.

Na fotografiji: evropska kulturna prestolnica Pecz

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh