Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski in severnoameriški škofje obiskali begunska taborišča v Jordaniji

Objava: 09. 01. 2013 / 08:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski in severnoameriški škofje obiskali begunska taborišča v Jordaniji

Škofje so letos že trinajstič tradicionalno poromali v Sveto deželo.

Evropski in severnoameriški škofje, ki so 5. januarja pripotovali na tradicionalno letno romanje v Sveto deželo, so obiskali tudi begunska taborišča v Jordaniji, ki jih je za prebegle Sirce in Iračane postavila Karitas v bližini tamkajšnje prestolnice Amman, poroča Radio Vatikan. Med muslimansko večino ima katoliška Cerkev velik ugled, predvsem cerkvene socialne službe, izobraževanje in usposabljanje, je za Radio Vatikan pojasnil Maroun Elias Lahham, škof v Ammanu, in dodal, da so v Jordaniji župnijske šole obstajale že pred ustanovitvijo javnih šol. Škof je pojasnil, da se Jordanija tokrat ne srečuje prvič s pojavom begunstva. Begunci iz Palestine so na jordanskih tleh že šestdeset let. V sedemdesetih letih so prišli libanonski begunci, zadnjih dvanajst let prihajajo na to območje iraški begunci, sedaj pa se v Jordanijo zatekajo še begunci iz Sirije. Škof Lahham je tudi zatrdil, da Jordanija ne more zapreti svojih meja, kajti ti ljudje so njihovi arabski bratje in so jih dolžni sprejeti, ob tem pa dodal, da je Jordanija revna država in nima zadostnih sredstev za sprejem vseh beguncev.

Tradicionalno romanje škofov letos prirejajo že trinajstič. Koordinacijsko skupino tokrat sestavlja sedem škofov, ki prihajajo iz ZDA, Kanade, Španije, Anglije, Francije in Nemčije. Namesto Jeruzalema jih letos gosti Betlehem. Pobudo je prvič izpeljala Škofovska konferenca Anglije in Walesa leta 1998, z namenom, da bi izrazila občestvo in solidarnost vesoljne Cerkve do krajevnih krščanskih skupnosti in Cerkva v Sveti deželi ter tako okrepila upanje na mir. Romanje koordinacijske skupine je sestavljeno iz različnih srečanj, obiskov in pogovorov. Na zasedanjih sodelujejo tudi člani Zbora katoliških ordinarijev Svete dežele in Kustodije Svete dežele. Škofje so se že sestali z apostolskim nuncijem v Izraelu in Palestini Giuseppejem Lazzarottijem in jeruzalemskim latinskim patriarhom Fouadom Twalom.

Minuli ponedeljek so se škofje srečali s predavatelji in študenti univerze jeruzalemskega latinskega patriarhata v Madabi, katere temeljni kamen je blagoslovil papež Benedikt XVI. leta 2009 med svojim obiskom v Sveti deželi. Skupina škofov se je sestala tudi s študenti betlehemske univerze. Med obiskom madabske univerze je patriarh Twal izpostavil, da sta tako univerza v Madabi kot v Betlehemu svetlo znamenje upanja, na katerega so ponosni, saj pomenita pomembno vlaganje v prihodnost Svete dežele. Kot pomemben zaklad je izpostavil sodelovanje med ljudmi različnih krščanskih veroizpovedi in različnih religij, kar pogosto preseneti mnoge obiskovalce in kar je del vsakdanjega življenja univerz.

Program romanja koordinacijske skupine predvideva še srečanje z diplomati zahodnih držav v Jeruzalemu, predstavniki civilnih in verskih oblasti ter predstavniki krajevne civilne družbe. Škofje bodo obisk zaključili v četrtek s slovesno sveto mašo v cerkvi Božjega groba v Jeruzalemu, sledila bo tiskovna konferenca.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh