Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

EZ z novo državljansko pobudo »Mama, oče in otroci«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 12. 2015 / 10:10
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
EZ z novo državljansko pobudo »Mama, oče in otroci«

EZ z novo državljansko pobudo »Mama, oče in otroci«

Zahteva po enotni zaščiti zakonske zveze moža in žene.

Na videz brez zavor se po državah Evropske zveze kar po vrsti radikalno spreminja družinska zakonodaja. V luči napačno razumljene »enakopravnosti« zakonska zveza ni več definirana kot skupnost moža in žene, ampak »skupnost dveh oseb«, pri katerih gre lahko tudi za osebi istega spola.



To ima neizogibno učinek tudi na pojmovanje družine: ta ne temelji več na naravno danih vezeh med starši in otroci, ampak postaja nekakšen pravni konstrukt; par si otroke »priskrbi« s posvojitvijo ali s pomočjo »darovanega« semena oz. jajčnih celic – ali pa, kot se je zgodilo v nedavnem primeru evropskega sodišča za človekove pravice, otroka »kupi« na »kliniki za reprodukcijo« v tujini.

Če imata dve osebi pravico skleniti zakonsko zvezo, bosta posledično zahtevali tudi »pravico do otroka« - ne glede na to, kako se ta »pravica« v praksi lahko udejani. Pravica otroka, da pozna svoje starše in z njimi živi (7. člen Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah) pri tem ostaja neizpolnjena. Razkroj tradicionalnega razumevanja družine po kratki ali pa dolgi poti vodi k novim oblikam trgovanja z ljudmi in suženjskega odnosa.

Obstaja pa tudi gibanje, ki tem spremembam nasprotuje, vendar žal v medijski javnosti doslej ni bilo deležno posebne pozornosti. Nič manj kot 16 evropskih držav, od tega 8 znotraj Evropske zveze, je ustavno pravno zaščitilo zakonsko zvezo kot skupnost moža in žene. To so storile zato, da bi na učinkovit način ustavile poskuse Evropske zveze ali Evropskega sodišča za človekove pravice, da po vsej Evropi spremenijo definicijo zakonske zveze in družine.

Za ta cilj si prizadeva tudi nova državljanska pobuda Evropske zveze, ki jo je minuli teden pod imenom »Mum, Dad & Kids« (Mama, oče in otroci) uradno registrirala Evropska komisija. Pobuda od Evropske zveze za celotno območje, ki ga pokriva evropska zakonodaja, terja enotno definicijo zakonske zveze med možem in ženo in definicijo družine na podlagi takšne zakonske zveze. Ti dve definiciji naj bi veljali vedno in povsod, kjer bi se kakršen koli pravni postopek v državi članici Evropske zveze nanašal na izraza zakonska zveza in družina.

Potreba po takšni definiciji, ki bi za vse države članice predstavljala sprejemljivo skupno osnovo, je bila očitna že pred nekaj dnevi, ko s strani nekaterih držav članic ni bil sprejet osnutek komisije za novo evropsko uredbo o pristojnostih, zakonodaji in izvedbi odločitev pri vprašanjih zakonske zveze, saj so se ustrašile, da jih bo predlagano pravno določilo prisililo k pravnemu priznanju koncepta »zakonske zveze«, ki nasprotuje definiciji, veljavni v dotični državi članici.

Predlagana definicija zakonske zveze in družine na ravni Evropske zveze bi sicer posameznim državam članicam dopuščala pravico, da za področje svojih pristojnosti sprejme drugačne definicije, bi bila Evropski zvezi odvzeta vsaj možnost, da države članice posredno prisili v priznanje istospolnih »zakonov« in »partnerstev«. Širša peticija v okviru Evropske državljanske pobude ni možna, ker lahko tovrstna pobuda od Evropske zveze zahteva le tisto, kar dejansko sodi v pristojnost zveze. Zakonsko in družinsko pravo sta v temelju v ekskluzivni pristojnosti držav članic.

Z uradno registracijo s strani komisije je pobuda »Mum Dad & Kids« premagala že prvo pomembno oviro, saj komisija s tem priznava, da je pobuda dopustna in združljiva s temeljnimi vrednotami Evropske zveze. Ravno slednje je pomembna trditev, ker z različnih strani vedno znova prihajajo obtožbe, da je nepriznavanje istospolnih »zakonskih zvez« in »družin« kršenje osnovnih človekovih pravic.

Pobude zaenkrat še ni mogoče podpisati, ker je potrebno najprej urediti elektronski sistem za zbiranje podpornih izjav, to pa bo predvidoma trajalo še nekaj tednov.

Možnost evropske državljanske pobude je bila ustvarjena leta 2012. Odtlej je bilo prijavljenih skoraj 60 tovrstnih pobud – le trem od njih pa je uspelo, da so zbrale zahtevanih milijon podpisov za uradno obravnavo pri evropskih ustanovah. S skoraj 1,9 milijoni podpisov je doslej najboljši rezultat dosegla pobuda za zaščito življenja »Eden izmed nas«. Organizatorji pobude »Mum, Dad & Kids« pa upajo, da bodo ta rezultat še presegli. V idealnem primeru bi tako nastala evropska mreža nevladnih organizacij, ki bi si na mednarodni ravni prizadevala za zakonsko zvezo in družino.

»Mum Dad & Kids« je nekonfesionalna pobuda, podpirajo pa jo državljani različnih veroizpovedi. Papeški svet za družino na svoji spletni strani priporoča vsem katoličanom, naj pobudo podprejo. Organizatorji trenutno vzpostavljajo nadkonfesionalno molitveno mrežo.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh