Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fatima bo vrhunec papeževega potovanja na Portugalsko

Objava: 05. 05. 2010 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Fatima bo vrhunec papeževega potovanja na Portugalsko

Predstavljen program potovanja Benedikta XVI. na Portugalsko med 11. in 14. majem letos

Vrhunec skorajšnjega potovanja papeža Benedikta XVI. na Portugalsko, njegovega petnajstega apostolskega potovanja izven Italije, bo po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija Marijino svetišče v Fatimi. Med predstavitvijo programa je p. Lombardi posebej izpostavil osebno povezanost papeža z omenjenim krajem.

Fatima za Benedikta XVI. ni katero koli Marijino svetišče, pač pa kraj, s katerim se je Joseph Ratzinger intenzivno ukvarjal s teološkega vidika. P. Lombardi je s tem mislil predvsem na objavo in komentar t.i. 'tretje fatimske skrivnosti', ki jo je kardinal Joseph Ratzinger, tedaj prefekt Kongregacije za nauk vere, izdal leta 2000.

Povod papeževega potovanja na Portugalsko od 11. do 14. maja je deseta obletnica razglasitve za blažena dveh od skupno treh pastirskih otrok, ki se jim je Marija leta 1917 prvič prikazala v Fatimi. Benedikt XVI. bo tretji papež, ki je kdaj obiskal fatimsko svetišče. Leta 1967 je na Portugalsko potoval papež Pavel VI., papež Janez Pavel II. pa je Fatimo obiskal kar trikrat, v letih 1982, 1991 in 2000.

V Fatimi bo Benedikt XVI. 13. maja daroval slovesno sveto mašo pred Marijinim svetiščem, prireditelji pa pričakujejo udeležbo več deset tisočih vernikov. Večer pred tem bo papež v cerkvi Sv. Trojice v Fatimi molil večernice z duhovniki, diakoni in redovniki ter redovnicami.

Med pomembnejše postanke na potovanju na Portugalsko je p. Lombardi uvrstil tudi srečanje s predstavniki kulturnega življenja v Lizboni 12. maja. Pozdravni govor za papeža bo pripravil stoenoletni portugalski režiser Manoel de Oliveira.

Vatikanski tiskovni predstavnik je še napovedal, da se bo papež v svojih nagovorih dotaknil tudi družbenih vprašanj, vendar teme zaenkrat še niso bile predstavljene. Portugalska Cerkev se je večkrat kritično izrazila do družinske politike portugalske vlade.

Geslo papeževega obiska Portugalske je 'Skupaj s Teboj stopamo v upanju'.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh