Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Fernando, javno moraš prositi za odpuščanje!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 06. 2018 / 09:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2018 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Fernando, javno moraš prositi za odpuščanje!«

Rodni brat čilskega duhovnika spodbuja, naj se pred smrtjo javno pokesa.

Čilskega duhovnika Fernanda Karadimo, ki je bil obsojen zaradi spolnih zlorab mladoletnikov, čeprav je čilska Cerkev dolga leta prikrivala njegova kazniva dejanja, rodni brat Oscar spodbuja, naj javno prosi odpuščanja za svoje zločine nad mladoletnimi Čilenci. Karadima je bil leta 2011 s strani Cerkve spoznan za krivega spolnih zlorab mladoletnikov in obsojen na domsmrtno življenje v pokori in molitvi, njegova dejanja pa so v čilski Cerkvi povzročila globoko krizo. Posledično so s svojih položajev odstopili trije škofje, številnih očitkov pa je bil deležen tudi sam papež Frančišek.

Fernando Karadima je danes star 88 let, po navedbah katoliškega spletnega portala Crux pa ga je mlajši brat Oscar v pogovoru za čilske medije spodbudil: »Fernando, si človek, ki bo kmalu umrl. Kako si sploh drzneš umreti kot ošaben človek, ne da bi se pred tem opravičil?« Oscar Karadima je tako odgovoril na vprašanje časnika La Tercera, kaj bi povedal svojemu bratu, če bi se srečala v živo, ter dodal: »Prosim te za javno opravičilo, zavoljo Boga in Device Marije, ki si ju, kot si sam zatrjeval, vedno tako zelo ljubil. Prosim te zavoljo najinega očeta in najine matere ter najinih dveh že pokojnih sester.« Duhovnik se po navedbah mlajšega brata ni opravičil niti svojim sedmim še živim sorodnikom, čeprav so ti po izbruhu škandala v javnosti zelo trpeli.

Družinski oče Oscar Karadima je bil ena izmed oseb, ki so se pred kratkim v Vatikanu zasebno srečali s papežem Frančiškom v okviru obravnave škandala spolnih zlorab v čilski Cerkvi. Po navedbah spletnega portala Crux Oscar Karadima ne dvomi v krivdo svojega brata, prepričan pa je tudi o krivdi kasnejšega škofa Juana Barrosa in še treh čilskih cerkvenih dostojanstvenikov, ki so odstopili s svojih položajev.

Barrosu so že pred škofovskim posvečenje očitali, da je vedel za Karadimove zlorabe, vendar jih je zavestno prikrival. Po papeževem letošnjem obisku v Čilu so se stvari začele razpletati in končno bo tudi v čilski Cerkvi prišlo do novega začetka.

Vatikan Karadime, ki mu je sicer priznal krivdo za spolne zlorabe mladoletnikov, ni laiziral. Kongregacija za nauk vere mu je odredila strogo in od oči javnosti umaknjeno življenje v pokori in molitvi v nekem samostanu, prepovedani so mu kakršni koli stiki z mladoletnimi, prav tako tudi ne sme javno maševati.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh