Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filip in »oznanjevanje evangelija po drugih krajih«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2019 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2019 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filip in »oznanjevanje evangelija po drugih krajih«

Filip in »oznanjevanje evangelija po drugih krajih«

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienco namenil diakonu Filipu.

Papež Frančišek je med današnjo, 30. splošno avdienco v letošnjem letu v katehezi spregovoril o diakonu Filipu, o katerem govori osmo poglavje Apostolskih del.

Kot je zapisano v Apostolskih delih, je po Štefanovem mučeništvu pot Božje besede doživela premor zaradi »nasilnega preganjanja Cerkve v Jeruzalemu«. Apostoli ostanejo v Jeruzalemu, mnogi kristjani pa se razkropijo po drugih krajih Judeje in Samarije. Toda preganjanje ni ugasnilo ognja evangelizacije, temveč ga je še bolj vnelo.

In tako diakon Filip na zapuščeni in nevarni poti proti Gazi sreča dvorjana etiopske kraljice, ki se je vračal z romanja v Jeruzalem. Evnuh, ki upravlja kraljičino zakladnico, sedi na vozu in bere iz zvitka preroka Izaije. Filip Etiopcu pomaga razumeti besede, ki jih prebira: »Na podlagi besed prerokov je oznanjal Jezusov evangelij.«

Božjo besedo lahko resnično sprejme le tisti, ki presega lastne omejitve in si prizadeva, da bi v bližnjem srečeval Boga in postajal vedno bolj podoben Kristusu, ki je živa beseda Boga Očeta.

Tudi nerodovitni dvorjan, evnuh, lahko obrodi duhovne sadove. Kajti Filip mu je pomagal srečati Vstalega, Etiopijec prosi za krst in izpove vero v Gospoda Jezusa. Filip nato izgine, saj ga Duh ga pošlje opravljat druge stvari, v novokrščenem Etiopijcu pa vžge notranji ogenj in globoko radost.

»Naj Duh pomaga krščenim moškim in ženskam,« je papež sklenil današnjo katehezo, »da bodo oznanjali evangelij, da ne bodo pritegovali druge k sebi, ampak h Kristusu, da bodo znali ustvariti prostor za Božje delovanje, da bodo znali drugim pomagati biti svobodni in odgovorni pred Gospodom.«

Vir: kath.net / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh