Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

“Finančna kriza je posledica ‘preoblečenega individualizma’”

Objava: 13. 01. 2012 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

“Finančna kriza je posledica ‘preoblečenega individualizma’”

Po mnenju papeža Benedikta XVI. med posledice sodijo tudi nepremičninske špekulacije v velemestih, vse večja obremenjenost z delom pri mladih, pa tudi osamljenost in anonimnost.

Papež Benedikt XVI. je ‘preoblečeni individualizem’ označil kot enega izmed vzrokov za trenutno finančno krizo. Ta je v svojem temelju kriza etičnih vrednot, je dejal v svojem nagovoru ob novoletnem sprejemu za predstavnike krajevnih oblasti dežele Lacij, občine Rim in pokrajine Rim, med njimi tudi predsednico Lacija Renato Polverini, rimskega župana Giovannija Alemanna in predsednika rimske pokrajine Nicola Zingarettija. Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče izpostavil pomen sprejemanja, solidarnosti in zakonitosti, ki so temeljne vrednote, s katerimi se na začeto leto lahko gleda z več vedrine. Izzive današnjega časa je po papeževih besedah mogoče premagati samo, če se bo okrepila zavest, da je usoda vsakega posameznika povezana z usodo vseh ljudi.

Individualizem namreč vodi k temu, da se človek ukvarja le še s svojimi potrebami, veljavo sočloveka pa pušča ob strani. Posledica takšne miselnosti so nepremičninske špekulacije v velemestih, vse večja obremenjenost z delom pri mladih, pa tudi osamljenost in anonimnost, je prepričan sveti oče.

Papež je obenem pozval italijanske politike k solidarnosti z begunci in priseljenci, pa tudi z romarji iz držav v razvoju. Naloga usmiljenja in pravičnosti je, da tisti, ki jim je v življenju ugodno postlano, skrbijo za revne in trpeče.

V luči umora dveh kitajskih državljanov v Rimu je sveti oče pozval, naj dejanje ne ostane brez posledic. Zadnja poglavja nasilja so pokazala, da je nujno potrebno poostriti nadzor nad javno varnostjo. Zavest o pravičnosti mora biti prav posebej zasidrana v miselnosti celotne družbe.

Predpogoj za to pa je, da zakone spoštujejo tudi sami oblastniki, je Benedikt XVI. poudaril med svojim tradicionalnim srečanjem z italijanskimi politiki. Uradniki morajo poskrbeti za to, da bodo državljani občutili večje spoštovanje do zakonov. Zakoni morajo postati ‘sredstvo za prenašanje pozitivne energije v družbi’.

V začetku januarja so doslej neznani storilci na obrobju Rima ustrelili nekega kitajskega lastnika restavracije in menjalnice ter njegovo šestmesečno hčerko. Dva moška sta pokradla dnevni dobiček v omenjenih lokalih. Primer je v Italiji zbudil precejšnjo pozornost in je načel razpravo o javni varnosti na območju italijanske prestolnice.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh