Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Frančišek dobro prenaša kritiko«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 06. 2015 / 11:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Frančišek dobro prenaša kritiko«

»Frančišek dobro prenaša kritiko«

Papežev prijatelj jezuit Spadaro Frančiška opisuje kot »dobrega poslušalca in odločnega človeka«.

Papež Frančišek po besedah italijanskega jezuita in tesnega zaupnika Antonia Spadara dobro prenaša različna mnenja ljudi. »Zelo pogosto je izpostavljen kritiki. Prav nič ga ne skrbi, če drugi razmišljajo drugače kot on«, je pojasnil direktor italijanske jezuitske revije Civilta Cattolica v pogovoru za prilogo Christ und die Welt nemškega časnika Zeit.



Spadaro obenem zagovarja papežev način vodenja: »Frančišek ni zgolj dober poslušalec, je tudi izredno odločen človek. Potem ko človeku prisluhne, se zaveda, da se od njega pričakuje odločitev. Je izredno močna vodilna osebnost.« Frančišek si v Cerkvi želi več sinodalnosti, to je njegova vizija za prihodnost Cerkve.

Med prvim nagovorom na sinodi o družini minulo jesen je Frančišek jasno predstavil svoja vodstvena načela: »Dejal je, da je on, le on, varuh nauka. S tem ko je to izrekel, pa je tudi utemeljil svoboda govora na sinodi.« Če je zgolj papež varuh nauka, lahko vsi drugi povsem svobodno predstavljajo različne vidike in o njih razpravljajo.

V luči prihodnje škofovske sinode v letošnjem oktobru je italijanski jezuit pojasnil, da je razlikovanje med konservativnim in naprednim krilom povsem nepotrebno. »Obstaja pa razlika med pastirji in ideologi.« Resnica ni ideologija. »Resnica je meso postala, postala je oseba, in ta mora biti povezana z ljudmi.«

Spadaro v pogovoru za nemško revijo zavrača vtis, da se vzdušje ljudi okoli papeža Frančiška ohlaja. »Vzdušje je odlično. Frančišek veliko pričakuje, zelo je zahteven. Duhovniki in škofje imajo včasih občutek, da so pod velikim pritiskom.«

Po drugi strani pa mnogi duhovniki in škofje ravno s Frančiškovo pomočjo znova najdejo svojo poklicanost, »da so pastirji in ne upravitelji«. Že doslej je papež uvedel številne reforme in sprostil veliko energije.

Frančišek se ne boji za Cerkev, je še pojasnil Spadaro. Zelo dobro je obveščen in čuječ. »Resnično pa zaupa Bogu in procesu, ki ga je Bog sprožil v Cerkvi.«

Jorge Mario Bergoglio je že v času vojaške diktature doživel veliko dramatičnih položajev kot nadškof v argentinski prestolnici. »Izredno ostre čute ima in zelo moder človek je. Deluje premišljeno. To je še bolje kot previdno.« Začuti lahko, kakšen je določen položaj v resnici.

Glavni urednik jezuitske revije zavrača tudi kritike številnih papeževih spontanih izjav, ki so v medijih zbudile precej pozornosti. »Zanj je odločilno, da je lahko to, kar je. Vedno je to, kar je. Ljudem želi sporočiti, kaj nosi v svoji glavi in svojem srcu.«

Papež nima posebej pripravljene komunikacijske strategije in ne taktizira. »To ni vprašanje spontanosti, ampak pristnosti.« Njegov cilj je posredovati samega sebe, vzpostavljati odnose in srečevati ljudi.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh