Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Frančišek, kje je tvoje usmiljenje?«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 02. 2017 / 09:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Frančišek, kje je tvoje usmiljenje?«

Po Rimu so se pojavili plakati, uperjeni proti papežu Frančišku.

V Rimu so neznani storilci minuli konec tedna razobesili več sto plakatov s kritiko papeža Frančiška. Na njih je upodobljen Frančišek s posebej čemernim izrazom na obrazu, po fotografijo pa je zapis v rimskem narečju: »Frančišek, kongregacije si podredil komisarskemu vodenju, odpuščaš duhovnike, obglavljaš malteški viteški red in frančiškane Brezmadežne, ne upoštevaš kardinalov, toda kje je tvoje usmiljenje?«

Italijanska policija je v soboto odstranila več kot dvesto plakatov v številnih mestnih četrtih, tudi v bližini Vatikana. Konkretnih namigov glede storilcev zaenkrat še ni. Poizvedovanje je prevzela posebna enota za boj proti skrajništvu. Italijanski mediji domnevajo, da so za akcijo odgovorni konservativni cerkveni krogi, ki zavračajo smer, v katero se gibljejo reforme papeža Frančiška.

Kot je s sklicevanjem na vatikanski vir poročal italijanski časnik Corriere della Sera, se je papež na plakate odzval povsem mirno. Frančiškov namestnik na položaju rimskega škofa, kardinal vikar Agostino Vallini, je dejal, da plakati »človeka navdajo z žalostjo in obžalovanjem«.

Besedilo na plakatih se očitno nanaša na nedavne dogodke v Cerkvi, ki so v konservativnih krogih privedli do kritike papeža Frančiška; denimo odstop velikega mojstra suverenega malteškega viteškega reda Matthewja Festinga na Frančiškov pritisk in pismo štirih kardinalov papežu, v katerem javno izražajo dvom v njegovo posinodalno spodbudo Radost ljubezni ter zahtevajo več jasnosti v odnosu do znova civilno poročenih zakoncev v katoliški Cerkvi.

Tovrstni plakati so se v Rimu po nastopu Frančiškovega pontifikata marca 2013 pojavili prvič. Leta 2014 je pozornost vzbudil grafit v bližini Vatikana, ki je prikazoval papeža v pozi stripovskega junaka Supermana.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh