Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek napisal uvod v Müllerjevo knjigo o revščini

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 02. 2014 / 07:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek napisal uvod v Müllerjevo knjigo o revščini

Frančišek napisal uvod v Müllerjevo knjigo o revščini

Sveti oče spodbuja nove povezave med dobičkom in solidarnostjo.

Papež Frančišek je napisal uvod v knjigo novoimenovanega kardinala v rimski kuriji, Gerharda Ludwiga Müllerja. Delo prefekta Kongregacije za nauk vere z naslovom »Ubog za uboge« bodo prihodnji torek predstavili v Vatikanu.


Papež je v prispevku, ki ga je minulo sredo pred izidom knjige objavil italijanski časnik »Corriere della Sera«, zapisal, da je denar sam po sebi sicer »dobro sredstvo«, ki človeku poveča svobodo in njegove zmožnosti in mu zagotavlja delovanje v svetu. Če pa gospodarska sila ustvarja le vrednost za posameznike, drugim pa jo odteguje, s tem ustvarja neenakost.

V tem primeru denar izgubi svojo prvotno vrednost, piše papež Frančišek. Nazadnje se celo obrne proti človeku. Denar in gospodarska moč postaneta orodje, ki »človeka odvrača od človeka in ga oži na egocentrično in sebično obzorje«. Zato je solidarnost izredno zaželjena, saj v življenju velja za »nepogrešljivo krepost«.

Papež spodbuja nove povezave med dobičkom in solidarnostjo. Med »dobičkom in darovanjem obstaja rodoviten krogotok«. Kristjani bi morali »to dragoceno in izvirno edinost med dobičkom in solidarnostjo znova odkriti, jo živeti in oznanjati po vsem svetu«.

Beseda revščina samodejno izzove neugodje in kaže na nekaj hudega, piše papež Frančišek. Zahod revščino prepoznava predvsem kot pomanjkanje gospodarske moči; obstajajo pa tudi telesna, duhovna, socialna in moralna revščina. Človeško življenje ni odvisno zgolj od materialnih dobrin.

Ljudje bi morali računati drug na drugega. Moralo bi biti jasno, da je vsak človek dragocen. Zato stremimo k solidarnem življenjskem slogu, v katerem skupno dobro ne bi ostalo zgolj prazna in abstraktna beseda. To pa bomo dosegli le s pristnim spreobrnjenjem, piše sveti oče.

Poleti 2012 je upokojeni papež Benedikt XVI. (2005-2013) dogmatika in regensburškega škofa Müllerja, ki prihaja iz Mainza, povabil v Rim in ga imenoval za svojega najpomembnejšega teološkega svetovalca in vodjo osrednjega urada v rimski kuriji. Müller, ki dobro pozna Cerkev in teologijo Latinske Amerike, je bil eden izmed prvih prefektov, ki jih je papež Frančišek potrdil na njihovem položaju.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh