Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek zahteva več solidarnosti z begunci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 07. 2013 / 11:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek zahteva več solidarnosti z begunci

Frančišek zahteva več solidarnosti z begunci

Med obiskom na Lampedusi je sveti oče posredno izrazil kritiko evropske begunske politike.

Papež Frančišek je med svojim obiskom na italijanskem otoku Lampedusi v Sredozemskem morju opozoril na 'bratsko solidarnost' z begunci iz Afrike in Azije, ki preko Sredozemskega morja prihajajo v Evropo. Nihče ne čuti odgovornosti za vsakodnevne 'drame', ki se dogajajo med plovbami iz Afrike v Evropo, ter za 'kri vseh teh bratov in sester, ki ob tem izgubijo življenje', je sveti oče dejal v nagovoru med današnjim bogoslužjem za begunce in domačine na tem sredozemskem otoku.

Pred začetkom bogoslužja se je papež sestal z otočani in begunci, med plovbo ob obali otoka pa je v morje vrgel venec v spomin na vse ljudi, ki so v teh vodah izgubili življenje med nevarnim prečkanjem morja na poti iz Severne Afrike v Evropo. V preteklih treh desetletjih je v Sredozemskem morju po predvidevanjih na ta način utonilo najmanj 20.000 ljudi.

V nagovoru med bogoslužjem je Frančišek posredno izrazil kritiko evropske begunske politike in političnega vodstva držav, iz katerih prihajajo begunci. Boga je prosil za odpuščanje 'za vse grozote tega sveta, v nas samih in v vseh tistih, ki v anonimnosti sprejemajo odločitve socialne in gospodarske narave, ki ravnajo pot za tovrstne drame'.Sveti oče je izrazil tudi obžalovanje zaradi 'globalizacije brezbrižnosti', ki vse spreminja v 'anonimne odgovorne brez imen in brez obraza'. Pod krinko anonimnosti vsakdo poskuša odgovornost odvrniti s svojih ramen. Kristjan pa se odgovornosti ne sme izogniti. Bog kliče slehernega izmed nas po imenu in od nas pričakuje poštene račune. Papež se je prebivalcem Lampeduse, vsem prostovoljcem in varnostnim silam zahvalil in jim dejal, da so njihova prizadevanja za begunce 'resnični zgled solidarnosti'.

V današnji 'kulturi dobrega počutja' je 'smisel za bratsko solidarnost' zašel na stranski tir, je sveti oče dejal v svojem nagovoru. »Navadili smo se že na trpljenje sočloveka, ne tiče se nas več in nas ne zanima, preprosto ni več naša stvar.« Ljudje živijo kot v 'milnem mehurčku' in so nedovzetni za krik sočloveka. Frančišek je sveto mašo na Lampedusi obhajal kot spokorno bogoslužje, saj je želel Boga prositi za odpuščanje zaradi brezbrižnosti ljudi do usode beguncev. Današnja družba ne zna več jokati, je zaključil papež. Nihče ne joče za utopljenimi begunci, za materami, ki so se s svojimi otroki na čolnih odpravile preko Sredozemskega morja.

Vir: Kathpress

Foto: news.va


Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh