Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gänswein: Benedikt XVI. je ob odstopu računal na skorajšnjo smrt

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 03. 2021 / 10:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gänswein: Benedikt XVI. je ob odstopu računal na skorajšnjo smrt

Gänswein: Benedikt XVI. je ob odstopu računal na skorajšnjo smrt

»Spomladi 2013 se nama je zdelo, da ima pred seboj še nekaj mesecev življenja.«

FOTO: splet

Benedikt XVI. je po navedbah katoliškega tednika Die Tagespost ob svojem odstopu leta 2013 računal, da ne bo več dolgo živel. Kot poročanje omenjenega časnika povzema avstrijski Kathpress, naj bi Benediktov osebni tajnik, nadškof Georg Gänswein, v spletnem predavanju pojasnil: »Ko je spomladi 2013 odstopil, se je tako njemu kot meni – tu lahko to priznam – zdelo, da ima pred seboj le še nekaj mesecev življenja, ne pa osem let.« Nadškof Gänswein je pripravil prispevek za spletni kongres dunajskega Inštituta za religioznost v psihiatriji in psihoterapiji, ki so ga priredili minuli konec tedna.

Svoj odnos do upokojenega papeža nadškof Gänswein opisuje kot odnos vedno večje medsebojne zaupnosti. Kot je pojasnil, mu je po smrti očeta Benedikt »postal novi oče, kar se gotovo ne bi moglo zgoditi, če bi ostal na papeškem položaju«.

Omejitve, ki veljajo v koronaepidemiji, ju »niso pretirano prizadele, kar se mi zdi velika prednost«. Pravzaprav ima občutek, da se je Benedikt XVI. »s svojim odstopom pred osmimi leti za naju na nek način že odločil za poskusni 'lockdown'«. Nekdanji voditelj Katoliške cerkve namreč odtlej živi povsem umaknjeno od sveta, v svojem gospodinjstvu, katerega član je tudi nadškof Gänswein, v prostorih nekdanjega samostana v Vatikanu.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh