Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Garnbretova, Dončić, Pogačar, NZS pomagajo prizadetim v poplavah

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 08. 2023 / 10:42
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2023 / 11:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Garnbretova, Dončić, Pogačar, NZS pomagajo prizadetim v poplavah
FOTO: FB Janja Garnbret/Suguru Saito

Garnbretova, Dončić, Pogačar, NZS pomagajo prizadetim v poplavah

Kot smo že poročali, so se tudi številni slovenski športniki odločili po najboljših močeh pomagati prizadetim v ujmi, ki je minule dni pustošila po vsej Sloveniji.

TUKAJ smo poročali, da bo kolesarski as Matej Mohorič po vrnitvi v domovino finančno pomagal žrtvam poplav, vso denarno nagrado z dirke Po Poljski, na kateri je zmagal, bo namreč daroval v sklad za pomoč prizadetim v poplavah. Nekdanji nogometni reprezentant in zdaj član Kopra Nik Omladič pa je ponudil možnost prenočitve ali bivanja v svoji ta čas prosti hiši s šestimi posteljami v Rečici ob Paki.

Tudi Janja Garnbret daruje denarno nagrado

Iz švicarskega Berna, kjer se je okitila z naslovom svetovne prvakinje na balvanih in podprvakinje v težavnosti, pa se je ganjena javila vrhunska športna plezalka Janja Garnbret, sicer tudi sama Korošica, ki bo denarno nagrado s prvenstva v celoti namenila za pomoč prizadetim v poplavah na Koroškem, eden od njenih sponzorjev pa bo znesek njene donacije še podvojil.

Vsaka malenkost šteje veliko

»Težko je od daleč spremljati dogajanje v Sloveniji, sploh na najpomembnejšem dogodku moje sezone. Če že ne morem biti doma, lahko vsaj tako, da za obnovo in pomoč ljudem namenim svojo nagrado, pomagam po svojih močeh. Koroška je moj dom, v poplavah pa je zelo nastradala. Mnogi so v stiski in vsaka malenkost, ki jo lahko v teh trenutkih storimo, šteje veliko. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi splezali iz te krize,« je sporočila Garnbretova.

Tudi kolesarski as Tadej Pogačar bo pomagal. FOTO: Sprint Cycling

Zahvala Tine Maze vsem, ki pomagajo

Oglasila se je še ena Korošica, Črnjanka Tina Maze, nekdanja smučarska šampionka. »Poplave so v zadnjih dneh pustile Črno v ruševinah kot še nikdar prej. Osnovne infrastrukture ni več, veliko hiš in podjetij je poplavljenih. Toda Slovenija je močna in si Slovenci si znamo pomagati,« je zapisala Tina Maze in se zahvalila vsem domačinom, gasilcem, vojakom in drugim, ki pomagajo in skrbijo za ljudi.

Povabilo k solidarnosti

»Ker so ceste še vedno zaprte, zaenkrat še ne moremo iti pomagat, lahko pa začnemo zbirati sredstva za obnovo izgubljenega in podarimo upanje tistim, ki ga najbolj potrebujejo. Donirate lahko na TRR vasi Črna na Koroškem: SI56 0110 0010 0007 227; sklic: SI00 2393; koda: CHAR. Hvala iz srca,« je k solidarnosti še povabila nekdanja alpska smučarka.

Tudi Pogačar bo šel v akcijo

Kolesarski as Tadej Pogačar, ki je v nedeljo kot drugi Slovenec osvojil kolajno na cestni dirki svetovnega prvenstva, v Glasgowu je bil bronast, je v pogovoru za SportKlub prav tako obljubil, da bo po prvenstvu šel v akcijo in pomagal vsem, ki so nastradali: »Sicer nisem zmagal, a mislim, da lahko tudi bron posvetim vsej Sloveniji, vsem navijačem in vsem, ki nas spodbujajo. Kajti zdaj je čas, da tudi mi kolesarji spodbujamo vse doma in jim pomagamo.«

Košarkar Luka Dončić se je odzval prek svoje dobrodelne fundacije. FOTO: KZS

Dončić pomaga prek svoje fundacije

Prek svoje dobrodelne fundacije se je oglasil tudi košarkarski zvezdnik lige NBA Luka Dončić in izrazil pretresenost zaradi katastrofalnih poplav, ki so »pustošile po slovenskih krajih, uničevale domove in zahtevale življenja«. Poudaril je, da je fundacija v stiku z lokalnimi oblastmi, da bi podprla njihova prizadevanja za pomoč, glede na razmere pa se bo še naprej odzivala na njihove potrebe.

Pomoč po najboljših močeh

»Iskreno se zahvaljujemo vsem gasilcem in reševalcem na terenu, ki tvegajo svoja življenja, da bi pomagali najbolj prizadetim. Vsi prebivalci Slovenije, ki so v poplavah izgubili življenja in domove, so v naših mislih in srcih,« so na družbenem omrežju še pripisali v Fundaciji Luke Dončića in zagotovili, da bodo prizadetim pomagali po najboljših močeh.

UEFA 300.000 €, NZS pa 20.000 €

S plemenito potezo se je izkazala tudi Nogometna zveza Slovenije, ki je – v sodelovanju s stalno podporo UEFA – za pomoč Sloveniji po tragičnih poplavah dodala 20.000 € k odobrenim sredstvom Evropske nogometne zveze (UEFA), predvidenim za ta namen, v višini 300.000 €. »Kot nogometna družina stojimo združeni v svoji zavezi, da pomagamo skupnostim obnoviti se in okrevati po hudih posledicah poplav.«

Denar gre Karitas in Rdečemu križu

Z NZS so še sporočili: »Ta gesta solidarnosti ima namen zagotoviti nujno pomoč in olajšanje tistim, ki jih je prizadela nedavna tragična narava nesreče. Dodeljena sredstva bodo zaupana dvema uglednima organizacijama, Karitasu in Rdečemu križu, ki sta znani po svojem strokovnem in transparentnem delu na področju humanitarnih prizadevanj, kar zagotavlja, da bo pomoč prispela k tistim, ki jo nujno potrebujejo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh