Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Generalka dobrodelnega koncerta Klic dobrote za prostovoljce Karitas

Objava: 29. 11. 2007 / 12:36
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Generalka dobrodelnega koncerta Klic dobrote za prostovoljce Karitas

Nagovor generalnega tajnika Slovenske Karitas Alojzija Štefana


Dragi sodelavci, prostovoljke in prostovoljci Karitas, dragi gostje in obiskovalci letošnjega Klica dobrote!


Ali me imaš rad? – Prvič!

To vprašanje si letos zastavljamo predvsem z mislijo na može in žene, očete in matere, ki so temelj družine. Odgovor na to vprašanja je kot zrak, kot sonce, kot vsakdanji kruh za življenje vseh nas. Najprej je temelj in šele potem zgradba, ki je lahko imenitna ali skromna, vsa v zlatu ali pa iz preprostega blata. To ni bistvenega pomena. Pomembno je, da v njej domujejo razumevanje, bratska sloga in ljubezen. Človeško bitje je ustvarjeno za ljubezen in brez ljubezni ne more živeti! Seveda govorimo o pravi ljubezni, ki išče drugega, ki ga želi osrečiti, ki z njim deli dobro in lepo. Svetopisemska beseda za tako ljubezen je karitas. Karitas v družini.


Ali me imaš rad? – Drugič!

Pravimo, da sta mož in žena, oče in mati temelj družine. Zakon in družina sta nekaj najlepšega, kar je človeška skupnost po Božjem načrtu kdaj koli zgradila. Srečna družina je tako pri mladih in starejših visoko na lestvici vrednot v naši družbi. Da bi mogel polno živeti v tej skupnosti kljub vsemu, kar jo lahko doleti, potrebujem v sebi globlji temelj. Ljubezen je glavna razsežnost človeškega izkustva, ki ima temeljni prostor svojega izražanja prav v družini. Temelj je tista trdnost, na kateri lahko gradimo, nekaj, na kar se lahko zanesemo, kar ostane tudi, če se stavba zamaje ali celo poruši.

Moža in ženo v današnji družbi pesti mnogo težav, predvsem pa način življenja in preobremenjenost z različnimi obveznostmi, ki ju medsebojno odtujujejo. Skupna opravila in skupaj preživeti čas danes niso samoumevna, ampak se je zanje potrebno še posebej potruditi.


Ali me imaš rad? – Tretjič!

Stisko mož in žena, očetov in mater lahko srečamo na vsakem koraku – brezposelnost, duševne stiske, odvisnost ali nasilje v družini, težave v partnerskem odnosu ali vzgojni problemi. Mnogokrat pa zaznavamo tudi pravo revščino in pomanjkanje osnovnih dobrin za dostojno življenje.

Gotovo je eden iz med največjih problemov primerno stanovanje. Minimalni dohodek v praksi velikokrat ne omogoča dostojnega preživetja in plačila vseh nujnih stroškov.

Problem so tudi revne družine in posamezniki, ki zaradi različnih okoliščin izpadejo iz cenzusov državnih pomoči. Po papirjih je vse v redu, dejansko stanje v posameznih družinah pa je lahko katastrofa – pri čemer mislim na nasilje v družini, odvisnost, alkoholizem ali prezadolženost.

Skupaj z državo, sorodnimi organizacijami, predvsem pa z našo ljubečo pristnostjo in predanim prostovoljnim delom lahko prispevamo k zmanjšanju revščine in socialne izključenosti ter odgovorimo na dejanske potrebe ljudi v stiski.


In naš zadnji odgovor za več kot pol milijona srečnih slovenskih družin?

Da! Imamo te radi! Tebe mož, oče, ki si želiš biti trden steber družine, ki želiš sodelovati pri vsakdanjih opravilih, ki si ljubeč in pozoren do svoje žene in si prizadevaš biti zgled pokončnega in skrbnega očeta svojih otrok; tebe, ki te morda ne razumejo v tvoji osamljenosti in stiski, ki od tebe zahtevajo, da si samo močan, uspešen, pravi superman, ti pa tega ne zmoreš. In predvsem tebe: oče in mož, ki si se umaknil, ki si se zlomil pod težo stiske in se zaprl vase.

Da! Imamo te radi! Tebe žena, mati, ki za vedno ostajaš prinašalka ljubezni v svojo družino, ki hrepeniš po bližini, ki se iz dneva v dan razdajaš pri vzgoji otrok in podpiraš tri vogale tvojega doma. In predvsem tudi tebe žena in mati, ki te je zlomila nezvestoba, ki te je zaznamovalo nasilje, ki si se ustrašila izzivov in odšla, ki nisi mogla sprejeti življenja, ker te ni nihče zaščitil in ti ponudil pomoči.

Naš zadnji odgovor je: Ti vse veš, ti veš da te imam rad! Ker si ljubezen, ki jo lahko delim drugim.

Dragi prostovoljci in vsi, ki ste se odzvali Klicu dobrote! Dajmo družinam možnost, da ohranijo mesto, ki jim gre, še posebno tistim, ki so v hudih stiskah, da bodo tako lažje poskrbele za dobre medsebojne odnose in za zdrav razvoj in vzgojo otrok.


Alojzij Štefan
generalni tajnik Slovenske Karitas

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh