Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glavni nagradi dr. Nadii Molek in Dominiku Sriencu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 10. 2023 / 14:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2023 / 16:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glavni nagradi dr. Nadii Molek in Dominiku Sriencu
Prvo nagrado s tematskega področja izseljenstva je prejela dr. Nadia Molek. FOTO: zajem zaslona/YT Državni svet

Glavni nagradi dr. Nadii Molek in Dominiku Sriencu

Urad za Slovence v zamejstvu in posvetu je danes razglasil nagrajence in podelil nagrade XXI. Nagradnega natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Zbrane na slavnostnem dogodku v dvorani Državnega sveta v Ljubljani je nagovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, pozdravil pa jih je tudi predsednik Državnega sveta Marko Lotrič. V okviru slovesnosti so prisotni nagrajenci (v vsaki od dveh kategorij, izseljenstvu in zamejstvu, so podelili po tri nagrade in posebno priznanje) tudi na kratko predstavili nagrajena dela. Doslej je sicer na 21 natečaj skupno prispelo že več kot 370 nalog.

Procesi vzpostavljanja identitete Slovencev v Argentini

Diplomske, magistrske in doktorske naloge s tematskega področja izseljenstva je ocenjevala podkomisija v sestavi dr. Željko Oset (predsednik), Helena Janežič in dr. Andrej Fink ter prvo nagrado podelila dr. Nadii Molek (Fakulteta za filozofijo in književnost Univerze v Buenos Airesu) za doktorsko disertacijo v španskem jeziku »Procesi vzpostavljanja identitete Slovencev v Argentini: transnacionalne perspektive od 19. stoletja do danes (2020)«.

Za širše občinstvo

Nagrajena doktorska disertacija je široko zastavljena analiza s področja izseljenske problematike in vključuje veliko informacij o slovenski zgodovini od naselitve do danes, ob tem pa poskuša identificirati presečni »transnacionalni prostor«, ki presega klasična dva, Slovenijo in Argentino, avtorici pa predstavlja novo identiteto obravnavane izseljeniške skupnosti. Disertacija je bila s širokim naborom podatkov v osnovi zasnovana za širše občinstvo.

Preostali nagrajenci

Drugo nagrado je prejela Neli Skočaj za magistrsko nalogo »Ali je znanje slovenskega jezika pogoj za čutenje slovenske etnične identitete« (Fakulteta za uporabne družbene študije Nova Gorica, mentor dr. Dejan Valentinčič), tretjo nagrado Alenka Tratnik za magistrsko delo »Biografsko učenje slovenskih izseljencev v Avstraliji« (Filozofska fakulteta UL, mentorici dr. Nives Ličen in dr. Klara Kožar Rosulnik), posebno priznanje pa Josip Veber za magistrsko delo »Kulturne prireditve Slovencev v južnem Banatu kot prispevek k razvoju turizma«.


V besedni suhljadi

Diplomske, magistrske in doktorske naloge s tematskega področja zamejstva pa je ocenjevala podkomisija v sestavi dr. Damjana Kern Andoljšek (predsednica), mag. Martina Piko Rustia in dr. Borut Klabjan, ki je prvo nagrado podelila Dominiku Sriencu za doktorsko disertacijo »V besedni suhljadi – O gestusu literarnega pisanja pri Florjanu Lipušu«, ki je nastala na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu pod mentorstvom dr. Anke Mosse in dr. Andreja Lebna.

Na primeru dela Boštjanov let

»Avtor v disertaciji obravnava specifični proces Lipuševega pisanja na primeru dela Boštjanov let, ki je v Lipuševem opusu ključno literarno delo, o katerem Nobelov nagrajenec Peter Handke pravi, da sodi v svetovno literaturo. Disertacija prinaša nove pristope k boljšemu razumevanju Lipuševega literarnega ustvarjanja. Avtor navaja obsežno primarno in sekundarno literaturo. Strokovno delo je dobro berljivo in zanimivo tudi za širši krog ljudi,« je med drugim zapisano v utemeljitvi.

Druge nagrajenke

Druga nagrada je pripadla Jasmini Klanjšček za magistrsko nalogo »Pomen glasovnega zavedanja v dvojezičnem vrtcu v Špetru« (Pedagoška fakulteta UP, mentorica dr. Barbara Baloh), tretja nagrada Heleni Lupinc za diplomsko nalogo »Narodni dom v Trstu: perspektive, potrebe in cilji skupnosti, ki sobivajo v mestu« (Univerza Groningen na Nizozemskem, mentorica dr. Seonok Lee), posebno priznanje pa Ivona Andres za diplomsko nalogo »Oris stare kmečke hiše v slovenskih govorih na avstrijskem Koroškem« (Filozofska fakulteta UL, mentorica dr. Vera Smole).

Nalaganje
Nazaj na vrh