Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Godovni dan kardinala Newmana bo 9. oktober

Objava: 15. 09. 2010 / 07:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Godovni dan kardinala Newmana bo 9. oktober

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika z razglasitvijo kardinala Newmana za blaženega ni nikakršnih težav ne pri stikih z britansko vlado ne s predstavniki anglikanske Cerkve.

Liturgični dan spomina za skorajšnjega novega blaženega Johna Henryja Newmana (1801-1890) naj bi obhajali 9. oktobra. Podatek je moč razbrati iz zvežčiča, ki so ga v Veliki Britaniji izdali kot spremljevalni material ob slavju razglasitve kardinala Newmana za blaženega med papeževim obiskom Velike Britanije 19. septembra letos v Birminghamu.

Prvič se bo zgodilo, da bo kandidata za blaženega razglasil papež Benedikt XVI. osebno. Običajno za tovrstne razglasitve pooblasti svoje kardinale, sam pa vodi slavja ob razglasitvah za svetnike.

9. oktober je bil kot godovni dan kardinala Newmana izbran zato, ker ta dan velja za obletnico spreobrnitve bodočega blaženega. V začetku oktobra 1845 je Newman zavrnil ponujeni položaj na anglikanskem kolegiju Oriel v Oxfordu. Nekaj dni za tem ga je italijanski pater Domenico Barberi sprejel med pripadnike rimokatoliške Cerkve. V anglikanski Cerkvi se kardinala Newmana spominjajo 11. avgusta, na obletnico njegove smrti.

Papeževa razglasitev kardinala Newmana za blaženega nikakor ni mišljena kot žalitev anglikanske Cerkve, je minuli teden na novinarski konferenci v Rimu poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Papeža Benedikta XVI. je lanskega februarja na razglasitev osebno povabil tedanji britanski ministrski predsednik Gordon Brown. Načrtovana razglasitev ni povzročala nikakršnih težav ne v stikih z vlado ne s predstavniki anglikanske Cerkve. Bodočega blaženega vsi vidijo kot pomembno figuro za britansko krščanstvo nasploh.

Kot eno izmed možnosti v času papeževega obiska na Otoku je p. Lombardi omenil tudi srečanje svetega očeta z žrtvami spolnih zlorab. Doslej srečanje še ni bilo napovedano v kakršni koli obliki, z namenom, da bi ob morebitni uresničitvi zagotovili določeno mero zasebnosti.

Precej sproščeno se je vatikanski tiskovni predstavnik odzval na morebitne proteste v času papeževega obiska. Kritični glasovi so se v takih primerih v preteklosti pogosto pojavljali v številnih državah, ki jih je sveti oče obiskal, je pojasnil p. Lombardi. Tudi tokrat gre očitno le za neznatno manjšino.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh