Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto molitve v mariborski stolnici kot odgovor na papeževo spodbudo

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 15. 01. 2024 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto molitve v mariborski stolnici kot odgovor na papeževo spodbudo
Stolna župnija Maribor bo organizirala mesečna srečanja na temo molitve. FOTO: Arhiv Družine

Leto molitve v mariborski stolnici kot odgovor na papeževo spodbudo

V pripravah na sveto leto 2025 je papež Frančišek izrazil predlog, ki odmeva v srcih vernikov po vsem svetu. Kot drugi korak v tej pripravi predlaga, da bi letošnje leto posvetili molitvi. V Nadškofiji Maribor so se na to spodbudo odzvali s posebno zagnanostjo. Leto molitve bo v mariborski stolnici potekalo pod geslom »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11,1).

Stolna župnija Maribor bo v luči papeževega predloga organizirala mesečna srečanja na temo molitve, ki bodo potekala vsak tretji torek v mesecu v mariborski stolni cerkvi, na Slomškovem trgu 20, med 18. in 19. uro. Srečanja bodo razdeljena na dva dela. Prvi bo namenjen teoretični razlagi oblik molitve in njenega pomena. Drugi del pa bo praktičen, v katerem bodo udeleženci lahko izvedli predstavljeno obliko molitve. Vsako srečanje se bo zaključilo s sveto mašo ob 19. uri.

Stolnica sv. Janeza Krstnika je sedež Nadškofije Maribor. FOTO: Wikipedia 

Vrhunski gostje, med njimi pričevalci, predavatelji, laiki in posvečeni posamezniki, bodo delili svoje bogate izkušnje z molitvijo.

Urnik in gostje

  • 16. januar: s. Andreja Godnič, uršulinka in misijonarka; nadškof metropolit Alojzij Cvikl, DJ,
  • 20. februar: upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek,
  • 19. marec: duhovnik p. Ivan Hočevar, DJ,
  • 16. april: celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž,
  • 21. maj: upokojeni celjski škof dr. Stanko Lipovšek,
  • 18. junij: katehistinja in teologinja Sonja Topler, DMŽ,
  • 17. september: duhovnik Vlado Bizjak in skupina Karizma,
  • 19. november: upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek,
  • 17. december: zakonca Rebeka in Roman Rauš.

Leto molitve predstavlja priložnost za globoke duhovne izkušnje, skupno rast v veri ter povezovanje skupnosti vernikov v molitvi. O letu molitve nam je več povedal glavni tajnik Nadškofije Maribor Jure Sojč

Zakaj ste se odločili, da boste v tem letu organizirali mesečne molitve in srečanja z gosti v mariborski stolnici?

S tem dejanjem smo odgovorili na spodbudo papeža Frančiška, ki nas za to leto vabi, da okrepimo in poglobimo molitev. Povabljeni smo, da poglobimo tako osebno kakor tudi občestveno molitev. Posebej naj se osredotočimo na Gospodovo molitev (Oče naš). Ob Gospodovi molitvi bomo premišljevali na mesečnih duhovniških rekolekcijah, ki bodo tematsko oblikovane čez celo leto. Med spodbudami za to leto pa je tudi posebna želja svetega očeta, da bi v tem letu nastale »šole molitve«, ki bi bile odprte za vse Božje ljudstvo. Te šole naj bi bile v večjih svetiščih in naj bi jih vodil krajevni škof. Tako je nastala pobuda, da bi skozi celo leto organizirali molitvena srečanja, ki ne bi bila samo teoretična, ampak tudi praktična. 

Duhovnik Jure Sojč v nadškofiji Maribor opravlja službo tajnika nadškofa Alojzija Cvikla. Ob tem je tudi voditelj ŠOMa in koordinator Pastoralno animacijske skupine (PAS). FOTO: Ana Špeh 

Kako bodo potekali teoretični deli mesečnih srečanj, ki vključujejo razlago konkretnih oblik molitve in njihovega pomena? Ali bo na voljo prostor za vprašanja gostom?

Srečanja bodo potekala eno uro pred sveto mašo in jih bodo pripravili posamezni gostje. Učili se bomo moliti s svetniki, s Svetim pismom, osebne molitve, meditacije in kontemplacije. Goste smo prosili, da bi molitev predstavili tudi kar se da praktično, če je seveda možno. Ker so srečanja namenjena širšemu krogu ljudi, smo se odločili, da bomo srečanja prenašali v živo, na YouTube kanalu, in bodo na voljo tudi po srečanju. Sinodalna pot nas uči, da se učimo poslušati in pogovarjati, zato bo na voljo čas za vprašanja in odgovore.

Kako bodo mladi lahko sodelovali pri sooblikovanju vsebin in aktivnostih na mesečnih srečanjih?

Mladi so povabljeni, da se teh srečanj udeležijo ali jih vsaj spremljajo po spletu. Sicer v sami pripravi do sedaj niso bili aktivno vključeni, bodo pa sodelovali pri sami izvedbi.

Kakšno vlogo imajo starši pri spodbujanju molitvenega življenja doma in v skupnosti?

Radi ponavljamo, da so starši prvi kateheti in res je tako. Niso pa edini kateheti. Mislim, da vloga staršev ni samo »naučiti« otroka moliti, ampak z njim tudi moliti. To terja dvoje; starša, ki zna in upa moliti, in čas, ki ga potrebujejo vsi, da sploh lahko molijo. Tukaj bi poudaril vlogo očeta pri molitvi, ki je nenadomestljiva. Otrok lahko ob očetu, ki moli in je ob ženi steber družine, občuti, da obstaja Nekdo, ki je veliko večji kot moj oče in je tisti, pred katerim celo moj oče poklekne. Hkrati pa je treba poudariti, da otroka katehizira in uči moliti vsa skupnost, ki se zbira pri nedeljski evharistiji.

Nalaganje
Nazaj na vrh