Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Guvernerka Alabame podpisala strogo zakonodajo o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 05. 2019 / 10:39
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2019 / 05:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Guvernerka Alabame podpisala strogo zakonodajo o splavu

Guvernerka Alabame podpisala strogo zakonodajo o splavu

Republikanci želijo ovreči razsodbo ustavnega sodišča ZDA iz leta 1973.

Ameriška zvezna država Alabama je sprejela najstrožjo zakonodajo o splavu v Združenih državah Amerike. Guvernerka Kay Ivey je včeraj podpisala nov zakon, ki splav skoraj v celoti prepoveduje. Umetna prekinitev nosečnosti je v Alabami odslej kaznivo dejanje od trenutka, ko je mogoče zaznati otrokov srčni utrip, kar je praviloma v petem do šestem tednu nosečnosti. Nov zakon je »močno pričevanje« vere prebivalcev Alabame, ki se jim vsako življenje zdi dragoceno in Božji dar, je Iveyeva povedala za ameriško medijsko mrežo CNN.

Senat zvezne države z republikansko večino je zakon potrdil dan prej: za je glasovalo 25 senatorjev, 6 jih je zakonu nasprotovalo. Predstavniški dom je osnutek potrdil že aprila. Zakon naj bi izzval novo odločitev vrhovnega ustavnega sodišča o vprašanju splava.

Zakonodaja o splavu v Alabami je trenutno najstrožja v ZDA. Številne druge zvezne države pa so v zadnjem času prav tako uvedle določene omejitve pri umetnih prekinitvah nosečnosti. Zakon v Alabami za kršitve predvideva večletne zaporne kazni. Izjeme naj bi veljale le v primeru, ko je zaradi nosečnosti resno ogroženo življenje matere.

Novi zakon je po mnenju številnih izvedencev v nasprotju z razsodbo ameriškega vrhovnega sodišča iz leta 1973 (Roe vs. Wade), ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti. Tudi guvernerka Iveyeva je v izjavi po podpisu zakona povedala, da ta v luči takratne odločitve vrhovnega sodišča morda ni izvršljiv. Sprejet je bil s ciljem, da to odločitev izzove. Zagovorniki novega zakona menijo, da je skrajni čas, »da vrhovno sodišče znova razmisli o tem pomembnem vprašanju, ta zakon pa za to nudi odlično priložnost,« je povedala guvernerka.

Vsi dosedanji poskusi za revizijo razsodbe v postopku »Roe vs. Wade« so bili neuspešni. Odkar so ameriški predsednik Donald Trump in republikanci z Neilom Gorsuchem in Brettom Kavanaughom na vrhovnem sodišču ustoličili dva nova konservativna ustavna sodnika, podporniki gibanja za življenje upajo, da bosta lahko poskrbela za novo večino glede vprašanja splava na vrhovnem sodišču in ovrgla razsodbo iz leta 1973.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

V drami odrešenja
Duhovnost
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh