Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hiter konec slovenskih rokometašev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 01. 2022 / 20:32
Oznake: Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2022 / 08:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hiter konec slovenskih rokometašev
Branko Vujović je bil z 9 goli najzaslužnejši za črnogorsko zmago. FOTO: EuroHandball

Hiter konec slovenskih rokometašev

Slovenska moška rokometna reprezentanca, na prejšnjem prvenstvu pred dvema letoma polfinalistka, se s tokratnega evropskega prvenstva na Madžarskem in Slovaškem popolnoma nepričakovano poslavlja že po skupinskem delu.

Če je bil po uvodni zmagi nad Severno Makedonijo (27:25) poraz proti Dancem (23:34) še nekako predvidljiv, pa je bil današnji v dvoboju 3. kola skupine A proti Črnogorcem (32:33) povsem nenadejan. S tem so izbranci selektorja Ljubomirja Vranješa izgubili možnosti za preboj v nadaljnje tekmovanje in zasedli 3. mesto v svoji skupini.

Tri sedemmetrovke v prazno

Slovenci so si sami zagrenili življenje. V prvem polčasu so imeli namreč še vse pod nadzorom in na odmor odšli s tremi goli zaloge (19:16), nazadnje so bili štiri zadetke spredaj pri izidu 23:19. Ko bi morali dokončno streti tekmečev odpor, pa se jim je zaustavilo. V zaključku so zgrešili celo tri sedemmetrovke in Črnogorcem dovolili, da so švignili mimo.

Grbović in Vujović prevesila tehtnico

Končni izid je natanko minuto in pol pred koncem postavil Nemanja Grbović s svojim osmim golom na tekmi, še učinkovitejši od njega je bil nekdanji »pivovar« Branko Vujović, ki se je med strelce vpisal devetkrat in bil izbran za igralca tekme. V majici s slovenskim grbom je po tekmi odsotnosti znova igral Jure Dolenec in zadel šestkrat, enako kot tudi Tilen Kodrin.

Ravno na dan tekme je 28. rojstni dan praznoval slovenski reprezentant Blaž Blagotinšek. Štirikrat je sprožil in štirikrat zadel, kar pa še vedno ni bilo dovolj za zmago.

Komentar Lojzeta Grčmana: Boleče daleč

Šamar. Črnogorci so rokometni Sloveniji prisolili nepričakovano, a prav zato toliko bolj skelečo zaušnico, ki bo pustila dolgo trajajočo modrico. Številni največji uspehi slovenskega ekipnega športa, tako v reprezentančnih kot klubskih barvah, so bili v zgodovini stkani iz zmag proti večjim, uglednejšim in bogatejšim. To je, kot kaže, del našega značaja. Napadati iz sence, zasede, prihuliti se iz ozadja. Nepričakovano prehiteti. Presenetiti nekoga, ki je bil prepričan o uspehu, ki je v glavi pogosto že slavil zmago.

Na tokratnem evropskem prvenstvu v rokometu je bilo obrnjeno. Ne, Slovenija ni bila med glavnimi favoriti turnirja. Je pa zasedba, ki je bila v zadnjih petih letih tretja na svetu in četrta v Evropi. Ni slabo, še zdaleč ne. In je zasedba, katere majice z grbom na prsih nosijo igralci, ki nastopajo za renomirane evropske klube: Barcelono, Kiel, Veszprem … V svoji skupini je bila proti dvema tekmicama, Makedoniji in Črni gori, Slovenija v vlogi favorita.

Lojze Grčman je novinar Aleteie in rokometni komentator. FOTO: arhiv oddaje Reflektor

Proti Makedoncem se je izvila, proti Črnogorcem ne. Plen je postal plenilec, miš je postala maček, David je postal Goljat. In v tej vlogi so se na odločilni tekmi proti Črnogorcem Slovenci znašli porazno. Zasedba, ki se je otepala številnih težav s covidom, je zaigrala točno tako, kot bi morali Slovenci: srčno, bojevito, povezano, pogumno. Ekipa je spet pretehtala nad nesporno in nedvomno kakovostjo slovenskih igralcev, ki je niso znali pretvoriti v rezultat. Slovenci smo že od nekdaj dobri v rušenju. Za pametovanje se vselej še posebej usposobljene čutimo v slabih trenutkih.

Tedaj v zvezi z reprezentanco ne govorimo v prvi osebi množine kot ob uspehih. Pa vendar: po temeljiti analizi so ustrezne poteze nujne. Ekipa je dobra, na nekaterih mestih, na primer srednjem zunanjem in desnem krilu, celo odlična. Na slovenski klopi in celo zunaj reprezentance ostajajo igralci, za katere bi številne druge države skakale od veselja.

Kje je težava? Pogosto je najlažje zamenjati trenerja. A rezultatska parabola selektorja Ljubomirja Vranješa, nekoč prekaljenega švedskega reprezentanta in pred leti v trenerski vlogi s Flenburgom tudi evropskega klubskega prvaka, je obrnjena navzdol. Četrto mesto na evropskem prvenstvu 2020, deveto na svetovnem 2021, letos pa mu Slovenije ni uspelo popeljati niti med 12-erico v Evropi. Z ekipo, ki ni znatno pomlajena glede na denimo lansko postavo. Poškodba enega največjih sinov škofjeloškega rokometa in kapetana reprezentance Jureta Dolenca je zarezala v ekipo, a za rezultat ne bi smela biti odločilna. Igralci niso kar čez noč pozabili svojega športa. Vendar je trenutno skupina vrhunskih rokometašev le to, ne pa vrhunska ekipa. Od te ravni je daleč. Boleče daleč.

Kupi v trgovini

Uroš Zorman: tako, kot sem rekel
Proza
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh