Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Hočem, z Božjo pomočjo«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 30. 05. 2021 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2021 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Hočem, z Božjo pomočjo«

»Hočem, z Božjo pomočjo«

Obred posvečenja novega celjskega škofa Maksimilijana Matjaža.

Danes bo Maksimilijan Matjaž posvečen v novega celjskega škofa. FOTO: Jože Potrpin



V božjepotni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem gradu se bo ob 15. uri začelo slavje posvečenja novega celjskega škofa Maksimilijana Matjaža. Slavje bosta v neposrednem prenosu prenašala Televizija Slovenija (na 2. programu) in Radio Ognjišče.

Slavje posvečenja, ki se ga bodo udeležili vsi slovenski škofje, bo vodil apostolski nuncij Jean-Marie Speich, soposvečevalca bosta upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek in slovenski škof v Turčiji, p. Martin Kmetec. Ob prihodu v cerkev bosta »kandidata za škofa« spremljala jezuit p. Jože Roblek in slovenjgraški župnik Simon Potnik, ki bosta po besednem bogoslužju nunciju v posebnem obredniku predstavila izbranega škofa in nuncija v imenu Celjske Cerkve prosila, »da posvetite duhovnika Maksimilijana za breme škofovstva«. V kratkem obredu nuncij vpraša tudi, ali imajo papeževo pismo, imenovano bula, spremljevalec Simon Potnik bo zagotovil »Habemus!«, imamo. Bulo bo prebral upravitelj celjske škofije Rok Metličar.


Slavje posvečenja se bo začelo ob 15. uri v božjepotni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem gradu. FOTO: Jože Potrpin


Devet vprašanj izbranemu, litanije, posvetilna molitev in polaganje rok

Po homiliji nuncija Speicha, ki jo bo v slovenščini prebral frančiškan p. Miran Špelič, bo sledil obred posvečenja. Najprej bo glavni posvečevalec Maksimiljanu Matjažu postavil devet vprašanj, ob katerih bo »izpovedal svojo vero in pripravljenost služiti Kristusu v zboru naslednikov apostolov ter skrbeti za oznanjevanje neokrnjenega razodetega nauka.« Po zadnjem vprašanju, ko bo izbrani kandidat odgovoril: »Hočem, z Božjo pomočjo!« in bo nuncij sklenil »Bog, ki je v tebi dobro delo začel, naj ga tudi dopolni«, bomo vsi povabljeni k molitvi za novega škofa. Izbrani bo legel pred oltar »v znamenje popolne podarjenosti in izročenosti Bogu«, solista, duhovnika Gorazd Bastasić in Janez Turinek, bosta prepevala litanije vseh svetnikov, ljudstvo bo izbranega priporočilo posebej sv. Maksimilijanu Celjskemu, njegovemu krstnemu zavetniku in sozavetniku celjske škofije.

Litanijam bo sledila posvetilna molitev in polaganje rok škofov na glavo izbranega. »S polaganjem rok in posvetilno molitvijo bo prejel tistega Svetega Duha, ki ga je prejel Kristus sam in ki ga je razlil na svoje apostole. Odprta evangeljska knjiga nad glavo izbranega pa spominja na njegovo popolno podrejenost Božji besedi.« Obred bo potekal v tišini.


Slavje posvečenja, ki se ga bodo udeležili vsi slovenski škofje, bo vodil apostolski nuncij Jean-Marie Speich. FOTO: Jože Potrpin


Maziljenje, izročitev evangelija in znamenj škofovstva: prstana, mitre in palice

Sledilo bo maziljenje glave novega škofa s sveto krizmo. »Duhovno maziljenje, ki daje rodovitnost njegovemu poslanstvu, naj ga razpoloži, da bo potrpežljivo oznanjal Gospodov evangelij, ki ga bo prejel.« Nuncij posvečevalec mu bo nato izročil evangelij in znamenja škofovstva: prstan, mitro in palico. »Prstan je znamenje zaročniške zvestobe s Cerkvijo, ki jo Kristus nikoli ne prelomi. Mitra na glavi je znamenje tistega zmagoslavnega venca, ki mu je ob koncu njegove rasti v svetosti obljubljen v slavi. Palica je znamenje Dobrega pastirja, ki je vedno pripravljen dati življenje za čredo, ki mu jo je izročil Bog.«


Cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem gradu je pripravljena na današnje slavje posvečenja. FOTO: Jože Potrpin


Poljubu miru, ki ga bodo izrazili s priklonom, bo sledilo evharistično bogoslužje

Novi škof bo s tem posvečen. Sledil bo poljub miru – najprej od glavnega posvečevalca in škofov soposvečevalcev, nato še od drugih škofov. Poljub miru si bodo škofje v prilagojenih razmerah epidemije izrazili s priklonom.

Slavje se bo nadaljevalo z molitvijo vere, prošnjami in evaharističnem bogoslužjem. Darove novemu škofu na oltar bo prinesla mlada družina.

Po obhajilu bodo zapeli zahvalno pesem, med tem bo novi škof v sprebvodu po cerkvi prvič kot škof blagoslovil ljudstvo. Ob koncu bodo novega škofa nagovorili trije predstavniki: v imenu duhovnikov Urban Lesjak, v imenu ljudstva Marika Miklošič iz Slovenskega Bibličnega gibanja in v imenu civilnih oblasti celjski župan Bojan Šrot. Pred sklepnim blagoslovom bo zbrane nagovoril tudi novi škof Maksimilijan Matjaž.


Soposvečevalec bo tudi upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek. FOTO: Jože Potrpin


Nova knjiga Maksimilijana Matjaža

Ob posvečenju je založba Družina izdala knjigo Iz besede, v kateri je izbranih prek 120 gesel, razlag svetopisemskih besed, ki jih je Maksimilijan Matjaž skoraj desetletje pisal za rubriko na straneh duhovnosti Svetopisemski slovarček. Za izdajo v knjigi je gesla posodobil in priredil ter napisal daljšo uvodno besedo. Spremno besedo v knjigo sta napisala še škof Jurij Bizjak in doc. Samo Skralovnik, knjigo je likovno opremil p. Marko Ivan Rupnik.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Od krstnega kamna do Brinjeve gore [FOTO]

Da bi škof postal mučenec

Celjani se veselijo posvečenja

M. Matjaž: »O oznanilu v sodobnih Korintih«

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh