Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hollywoodski film o spolnih zlorabah v ameriški škofiji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 04. 2013 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hollywoodski film o spolnih zlorabah v ameriški škofiji

Režiser Tom McCarthy osvetljuje dogodke v Bostonu, ki so sprožili vseameriški škandal zaradi spolnih zlorab v Cerkvi.

Hollywoodski studio ‘DreamWorks’ si je zagotovil pravice za razkritje zgodbe o spolnih zlorabah s strani katoliških duhovnikov v bostonski nadškofiji. Kot je poročala ameriška revija ‘The Hollywood Reporter’, bo snemanje filma prevzel režiser in scenarist Tom McCarthy, ki je svoje prepričljive študije okolja z občutenimi oznakami značajev predstavil že v filmih ‘Postajni agent’ (2003) in ‘Poletje v New Yorku – Obiskovalec (2007).

Po najavi sodeč naj bi kot predloga za film služilo raziskovalno delo časnikarjev pri ‘The Boston Globe’. Časnik je več let izpraševal žrtve spolnih zlorab in razkrival kriminalno dogajanje za cerkvenimi zidovi. Tudi v pripravi na omenjeni film so leto dni izvajali intervjuje z žrtvami zlorab in pregledali na tisoče dokumentov, še poroča ‘The Hollywood Reporter’. Kdo bo napisal scenarij in komu bodo namenjene glavne vloge v filmu, zaenkrat še ni znano.

Tedanji bostonski nadškof v ameriški zvezni državi Massachusetts, kardinal Bernard Law, je leta 2002 odstopil s svojega položaja po težkih očitkih, da je dolga leta prikrival škandale spolnih zlorab. Njegov naslednik kardinal Sean O'Malley je leta 2007 v gostujočem komentarju za časnik ‘The Boston Globe’ zapisal, da se ‘šele po razkritju resnice o duhovnikih in spolnih zlorabah lahko poskusimo preobraziti v Božji luči’.

Bostonska nadškofija je potem, ko so tamkajšnji dogodki sprožili vseameriški škandal zaradi spolnih zlorab v Cerkvi, pripravila številne programe za zaščito otrok pred zlorabami duhovnikov. Po bilanci katoliške Cerkve v Združenih državah Amerike je bilo v preteklih petdesetih letih po vsej državi spolne zlorabe obtoženo najmanj pet tisoč duhovnikov. Celotni stroški za odškodnine in plačilo odvetnikov so leta 2011 znašali okoli dve milijardi evrov, kar je številne škofije pahnilo na rob plačilnih zmogljivosti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh