Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Homoseksualni škofje, ki živijo v celibatu, so sprejemljivi’

Objava: 29. 09. 2010 / 09:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Homoseksualni škofje, ki živijo v celibatu, so sprejemljivi’

Anglikanski primas nadškof Rowan Williams je bil doslej mnenja, da je cena tovrstnih škofovskih posvečenj za Cerkev občutno previsoka.

Nadškof iz Canterburyja, Rowan Williams, je v javnosti prvikrat podprl posvečevanje homoseksualnih škofov v britanski anglikanski Cerkvi. V pogovoru za britanski časnik ‘The Times’ minuli konec tedna je nadškof Williams povedal, da ‘nima težav s homoseksualnimi škofi’, če le živijo vzdržno in v celibatu. To po nadškofovih besedah od njih zahteva tradicija.

Doslej je primas anglikanske Cerkve v notranje cerkvenih razpravah običajno podpiral konzervativno krilo, ki je nasprotovalo posvečevanju homoseksualnih škofov, saj je bila to po njegovem mnenju ‘za Cerkev previsoka cena’. Tako naj bi veljalo predvsem v primeru prošta iz St. Albana v bližini Londona, Jeffreya Johna, ki zaradi homoseksualne zveze leta 2003 ni bil imenovan za škofa v Readingu, kasneje pa so ga odstranili tudi z ožjega seznama možnih kandidatov za škofijski sedež v Southwarku.

Ob tem pa je katoliški tednik ‘The Catholic Herald’ v svoji spletni izdaji objavil vest, da bodo v Veliki Britaniji še letos odprli ordinariat za anglikance, ki želijo vstopiti v skupnost s papežem, ne da bi ob tem popolnoma opustili svojo tradicijo. To možnost je anglikanskim kristjanom ponudil papež Benedikt XVI. s svojo novembra lani objavljeno konstitucijo ‘Anglicanorum coetibus’.

Škof Andrew Burnham iz Ebbsfleeta, eden izmed anglikanskih škofov, ki je pristojen za konzervativno vejo anglikanske Cerkve, je po poročanju omenjenega tednika pojasnil, da se bodo novemu ordinariatu lahko priključile manjše skupine okoli tridesetih ljudi, ki ne priznavajo in ne odobravajo ženskega duhovništva.

Težava je edinole v tem, da duhovniki, ki se želijo priključiti katoliški skupnosti, izgubijo svoje prejemke in bivališča. Nove skupnosti bodo morale same poiskati sredstva za preživljanje.

Priključitev k novemu ordinariatu sploh ni malenkostna odločitev, je škof Burnham zapisal v pastoralnem pismu. V nekaterih primerih pa je vzdušje med vernim ljudstvom lahko tako navdušujoče, da bi se skupaj s svojim duhovnikom h katoliškemu ordinariatu pridružile celotne skupnosti. Vendar škof opozarja, da vsakdo ni pripravljen prevzeti tolikšnega tveganja. Kot je še zapisal, mora vsak posameznik nase prevzeti odgovornost do svojih družin in jo pretehtati z radikalnimi zahtevami evangelija.

Na fotografiji: anglikanski primas nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh