Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hongkong: sojenje kardinalu Zenu prestavljeno zaradi koronaokužb

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 09. 2022 / 11:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2022 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hongkong: sojenje kardinalu Zenu prestavljeno zaradi koronaokužb
Sodni proces proti obtoženim, med katerimi je tudi kardinal Zen, naj bi se začel 19. septembra, vendar je prestavljen zaradi koronaokužb. FOTO: Vatican Media

Hongkong: sojenje kardinalu Zenu prestavljeno zaradi koronaokužb

Sojenje kitajskemu kardinalu Josephu Zen Ze-kiunu in petim demokratičnim aktivistom, ki naj bi se začelo včeraj, je bilo preloženo na sredo.

Pristojna sodnica Ada Yim Shun-yee na sodišču West Kowloon v Hongkongu se je namreč okužila s koronavirusom, poroča spletni portal AsiaNews in se ob tem sklicuje na krajevne medije.

Sojenje naj bi se zaključilo z razsodbo prihodnji petek

90-letni kardinal Zen in drugi obtoženci so bili sredi letošnjega maja aretirani zaradi domnevnega sodelovanja s tujimi silami. Obtoženi so upravljanja neprijavljenega sklada za podporo prodemokratičnemu gibanju, kar naj bi bila kršitev zakona o nacionalni varnosti, ki ga je Peking izdal poleti 2020. Po navedbah AsiaNews izvedenci trenutno menijo, da je bila prvotna obtožba o spodkopavanju nacionalne varnosti opuščena zaradi zaskrbljenosti ob mednarodnih odzivih. V najslabšem primeru naj bi obtožene doletela kazen v višini do 1.750 ameriških dolarjev, nekateri mediji pa vendarle omenjajo tudi možne zaporne kazni.

Zaradi istih obtožb je v zaporu tudi več drugih demokratičnih aktivistov, med njimi katoliški medijski magnat in založnik Jimmy Lai.

Sojenje naj bi se zaključilo z razsodbo prihodnji petek. Po poročanju hongkonškega časnika Sing Tao Daily bi se to lahko zdaj zavleklo za nekaj dni. Poleg 90-letnega kardinala so obtoženi še odvetnica Margaret Ng, pevka in aktivistka Denise Ho, nekdanja članica zakonodajnega sveta Cyd Ho, aktivist Hui Po-keung in aktivist Sze Ching-wee. Cyd Ho je že v priporu zaradi udeležbe na neprijavljenih demonstracijah. Zaradi istih obtožb je v zaporu tudi več drugih demokratičnih aktivistov, med njimi katoliški medijski magnat in založnik Jimmy Lai.

Zen in njegovi soobtoženci so se po majski aretaciji izrekli za nedolžne; kardinal je bil kmalu zatem izpuščen pod varščino. Obramba trdi, da jim sklada ni bilo treba uradno registrirati. Po poročilih je tako imenovani »Sklad 612« do svoje ukinitve oktobra 2021 pomagal več tisoč demokratičnim aktivistom, ki so sodelovali v protestih leta 2019.

Zen Vatikan prosil za molk

Vatikan je nekaj ur po Zenovi aretaciji javno izrazil »zaskrbljenost« in zatrdil, da »zelo pozorno spremlja razmere«. Odtlej Sveti sedež ni dal nobene uradne izjave, kar je mestoma sprožilo ostre kritike. Po navedbah časnika La Croix pa bi lahko kakršno koli posredovanje Vatikana razumeli kot tuje vmešavanje v sodni postopek in poslabšalo kardinalov položaj. »V resnici je bil Zen tisti, ki nas je prosil, naj bomo tiho,« je La Croix navedel besede visokega vatikanskega vira.

Kardinal Zen je prepričan, da Peking izkorišča odnose z Vatikanom za zatiranje katoličanov na Kitajskem.

Kardinal Zen je znan kot kritik sporazuma med Svetim sedežem in Kitajsko o vzajemnem priznavanju škofovskih imenovanj. Cerkveni dostojanstvenik je prepričan, da Peking izkorišča odnose z Vatikanom za zatiranje katoličanov na Kitajskem. Predstavniki Svetega sedeža in Pekinga se trenutno pogajajo o morebitnem podaljšanju začasnega sporazuma, katerega vsebina javnosti doslej ni bila razkrita.

Nalaganje
Nazaj na vrh