Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška nadškofija podarila dragoceno relikvijo

Objava: 15. 10. 2010 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hrvaška nadškofija podarila dragoceno relikvijo

Nadškofija Zadar je grškemu pravoslavnemu patriarhatu v Jeruzalemu izročila relikvijo svetega Simeona.

Zadarska nadškofija na Hrvaškem je grškemu pravoslavnemu patriarhatu v Jeruzalemu podarila relikvijo svetega Simeona. Po besedah pravoslavnega nadškofa Teofilaktusa bi moralo biti to ekumensko dejanje 'z zlatimi črkami zapisano v zgodovini Cerkve v Jeruzalemu'.

Mumificirano telo svetega Simeona, ki je v templju v svojem naročju pestoval dete Jezusa, je bilo v trinajstem stoletju iz Jeruzalema prenešeno v Carigrad. Domnevno naj bi ga prepeljali v Benetke, vendar je vihar na Jadranskem morju ladjo prisilil, da je zavila proti današnji hrvaški obali. Svetnikove ostanke so vse od takrat hranili v Zadru.

Leta 2007, med romanjem po Sveti deželi, se je zadarski nadškof Ivan Prendja sestal z grškim pravoslavnim patriarhom Teofilusom III. iz Jeruzalema. Cerkvena poglavarja sta sklenila dogovor, da bi posmrtne ostanke svetega Simeona prepeljali v pravoslavni samostan, posvečen omenjenemu svetniku. Nadškof Prendja je v letošnjem januarju preminil, njegov naslednik, nadškof Želimir Puljić, pa je vestno izpolnil njegovo obljubo. Minuli teden so v Zadru slovesno izročili relikvije svetega Simeona predstavnikom pravoslavnega patriarhata.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh