Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Igralec Rob Schneider: kaj ga je spodbudilo k spreobrnjenju v katolištvo?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 11. 2023 / 09:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2023 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Igralec Rob Schneider: kaj ga je spodbudilo k spreobrnjenju v katolištvo?
Rob Schneider je konec letošnjega oktobra dopolnil 60 let. FOTO: Reuters

Igralec Rob Schneider: kaj ga je spodbudilo k spreobrnjenju v katolištvo?

Rob Schneider je ime, ki ga ljubitelji ameriške filmografije gotovo poznajo: igralec in komik je med drugim nastopil v filmih, kot so Zverina, Veliki Stan, Očka po sili in Sam doma 2.

Igralec je konec letošnjega oktobra dopolnil šestdeset let in ob pomembnem življenjskem mejniku je na družbenem omrežju X/Twitter objavil daljši zapis, v katerem svetu sporoča, da se je spreobrnil v katoliško vero, ter pojasnjuje, kaj ga je privedlo do te odločitve.

V Združenih državah Amerike se Schneiderja, ki je zaslovel kot mojster stand-up komedije, spominjajo predvsem po različnih vlogah v komični oddaji Saturday Night Live, v kateri je kot pisec in igralec sodeloval v letih med 1988 in 1994, zadnja leta pa še po odločnem javnem nasprotovanju predpisom o vsesplošnem zaprtju in obveznem nošenju mask, ki so v obdobju koronaepidemije veljali tudi v Ameriki.

Ponižno spoznanje

Rob Schneider je na družbenem omrežju X/Twitter na svoj 60. rojstni dan zapisal, da se je »nedavno spreobrnil v katolištvo«, kajti »pri štiridesetih imaš občutek, da lahko osvojiš svet in se ti zdi, da te pri tem ne more nič ustaviti«, pri šestdesetih pa je prišel do »ponižnega spoznanja, kako so vse stvari na svetu časovno omejene in da je Božji načrt, čeprav je popoln, veliko dragocenejši kljub svoji kratkotrajnosti«.

Schneider se je po ostrem nasprotovanju zagovornikom protikoronskih ukrepov opravičil za »pomanjkanje Kristusovega odpuščanja sočloveku«.

Mož in oče treh hčera, ki samega sebe imenuje »najsrečnejši človek na svetu«, se je v tem življenjskem obdobju začel globlje zavedati krhkosti človeškega življenja in potrebe, da se naučimo odpuščati, kakor nam odpušča Kristus. »Če to zdaj berete, imate čas tudi vi! Pametno ga izkoristite, pa tudi nespametno! Ampak IZKORISTITE ga. Bodite V njem,« piše Schneider. »Zavedajte se, da ste del VSEGA tega in da je ločenost, ki jo včasih občutite, pravzaprav utvara.«

Po odločnem nasprotovanju protikoronskim ukrepom ameriške vlade je Schneider izrazil »brezpogojno odpuščanje in amnestijo ljudem, ki so zaprli šole in dejansko kar ves svet ter prisilili druge ljudi, da so proti svoji volji počeli stvari, ki so mnoge globoko prizadele«. Priznal je, da je bil takrat »tako jezen« na zagovornike koronaepidemije in se opravičil za »pomanjkanje Kristusovega odpuščanja sočloveku«.

Preberite tudi: Tammy, soproga Jordana Petersona: spreobrnjenje v katolištvo kot »vrnitev domov«

Brezpogojno odpuščanje

Komik, čigar oče je bil Jud, mati pa katoličanka, je pojasnil, kako je postal resnično ponižen ob zgledu svoje matere Pilar, ki je zmogla odpustiti okupatorjem rodnih Filipinov iz druge svetovne vojne, ki so ji ubili oba brata.

Schneiderja je k spreobrnjenju spodbudilo brezpogojno odpuščanje matere Pilar.

»Kako naj bom še naprej jezen na slavnega pevca, ki na svojo predstavo na Broadwayu ni spustil poslušalcev, če niso bili cepljeni proti covidu?« je dejal Schneider: »Nikoli ne bom pozabil, kako prijazen je bil do mene in mojih prijateljev, ko je bil glasbeni gost v oddaji Saturday Night Live

Nadaljeval je: »Kako lahko še naprej gojim zamero do igralca, ki je sramotil ljudi, kot sem jaz, bil pa je tako odličen zgled drugim igralcem, kako naj nikoli ne obupajo in naj se še naprej borijo za svoje sanje?« … »Kako bi bil lahko še naprej jezen na ljubko igralko, ki je rekla, da ne more več prijateljevati z ljudmi, kot sem jaz, ki ne 'razumejo' problema covida, čeprav vem, kako neverjetno prijazna je do vsakega otroka, ki ga sreča.«

Iskreno iskanje resnice in smisla

Čeprav Schneider v zapisu na družbenem omrežju svoja katoliška prepričanja predstavlja nekoliko zmedeno (navaja tudi britansko-ameriškega filozofa Alana Wattsa, ki podpira in spodbuja vzhodne filozofije), njegovo sporočilo izraža iskreno iskanje resnice in smisla.

Ateistom sporočam: tudi vas ima Bog rad.

Schneider pojasnjuje, da je »dar, ki si ga podarjamo, prav odpuščanje, saj nas osvobaja, kakor želi Kristus, da bi bili vsi svobodni«. »Njegov dar dokončnega in brezpogojnega odpuščanja je dejansko dar vsemu človeštvu,« je zapisal komik. Priznava sicer, da vsi ljudje ne verujejo v Boga, vendar tudi nevernikom zagotavlja, da Bog ni obupal nad njimi: »Ateistom sporočam: tudi vas ima Bog rad.«

Če obstajajo prijaznost, empatija, sočutje in ljubezen … je to zato, ker ste jih našli v drugih ljudeh.

Po komikovih besedah ateisti delajo »napako, ko mislijo, da je vesolje nekaj neumnega, ki samo trka v stvari okoli sebe in se širi brez zavedanja in brez razuma ali inteligence. In da smo ljudje s svojo inteligenco zgolj nekakšna 'čudaška' nesreča vesolja.« Takole jim pove: »Če obstajajo prijaznost, empatija, sočutje in ljubezen … je to zato, ker ste jih našli v drugih ljudeh.«

Schneider svoj zapis sklene z besedami: »Naj Bog blagoslovi vas in vaše družine zdaj in vekomaj.«

Nalaganje
Nazaj na vrh