Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imenovan novi pravoslavni škof na Kosovem

Objava: 24. 11. 2010 / 13:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Imenovan novi pravoslavni škof na Kosovem

Škof Teodosije, dosedanji škofijski vikar, bo na novem položaju zamenjal prisilno upokojenega škofa Artemija.

Škofovski svet srbske pravoslavne Cerkve je za novega raško-prizrenškega škofa na Kosovem imenoval sedeminštiridesetletnega Teodosija Šibalića, dosedanjega škofijskega vikarja. Kot so ob koncu minulega tedna poročali mediji, bo škof Teodosije na novem položaju zamenjal petinsedemdesetletnega škofa Artemija, ki je bil zaradi poneverbe cerkvenega denarja v letošnjem februarju prisilno upokojen.

Novi škof je se je rodil leta 1963 v Čačku v zahodni Srbiji. Od leta 1992 je deloval kot opat v samostanu Visoki Dečani na zahodu Kosova, ki je pod njegovim vodstvom postal veliko središče meništva v srbski Cerkvi.

Artemije po navedbah agencijskih poročil odločitev cerkvenega vodstva ne sprejema. Doslej se je na vse ukrepe odzval z 'malodane vojaškim uporništvom', zato mu je škofovski svet, ki je zasedal v Beogradu, zdaj odvzel še škofovski naslov. Nekateri mediji so poročali celo o tem, da mu bo podeljena prepoved opravljanja duhovniške službe.

Škofje so na svojem zasedanju še sklenili, da bodo proti Artemiju vložili kazensko ovadbo zaradi 'prisvajanja cerkvene lastnine'. Po navedbah srbskih medijev se Artemije odločitvam cerkvenega vodstva ne bo mogel izogniti.

Na fotografiji: Visoki Dečani

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh