Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imenovana dva nova predsednika vatikanskih dikasterijev

Objava: 08. 10. 2010 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Imenovana dva nova predsednika vatikanskih dikasterijev

Msgr. Mauro Piacenza je novi prefekt Kongregacije za duhovščino, msgr. Robert Sarah pa novi predsednik Papeškega sveta Cor Unum.

Papež Benedikt XVI. je včeraj imenoval šestinšestdesetletnega nadškofa Maura Piacenzo, dosedanjega tajnika Kongregacije za duhovščino, za prefekta iste kongregacije. Iz Vatikana so še sporočili, da je bil istočasno imenovan tudi novi predsednik Papeškega sveta Cor Unum. Odslej bo na tem položaju petinšestdesetletni nadškof Robert Sarah, dosedanji tajnik Kongregacije za evangelizacijo narodov.

Nadškof Piacenza bo na novem položaju nasledil šestinsedemdesetletnega kardinala Claudia Humesa, ki je dosegel starostno mejo za upokojitev. Po imenovanju je nadškof Piacenza povedal, da bo ‘neutrudno delal za resnično dobro duhovščine in Cerkve, ne da bi čemurkoli dajal prednost pred ljubeznijo Jezusa Kristusa’. Poudaril je potrebo po izobraževanju duhovnikov, tako osnovnem kot dodatnem.

Mauro Piacenza se je rodil v italijanski Genovi, duhovniško posvečenje je prejel leta 1969. V službi Kongregacije za duhovščino je že od leta 1990. Leta 1997 je bil imenovan za upravitelja urada, leta 2000 pa za namestnika tajnika kongregacije. Tri leta kasneje je bil msgr. Piacenza imenovan za predsednika Papeške komisije za cerkveno kulturno dediščino, istega leta je prejel škofovsko posvečenje. Leta 2004 je postal predsednik Papeške komisije za sakralno arheologijo, leta 2007 pa tajnik Kongregacije za duhovščino.

Nadškof Robert Sarah bo v funkciji novega predsednika Papeškega sveta Cor Unum nasledil šestinsedemdesetletnega kardinala Paula Josefa Cordesa, ki je odstop z mesta predsednika papeškega sveta prav tako ponudil zaradi dosežene starostne meje. Nadškof Sarah je bil rojen v Ourousu v Gvineji, duhovniško posvečenje je prejel v nadškofiji Conakry leta 1969. Leta 1979 je bil imenovan za škofa v Conakryju in istega leta prejel škofovsko posvečenje. Nadškof Sarah je bil od leta 2001 tajnik Kongregacije za evangelizacijo narodov.

Na fotografiji: nadškof Mauro Piacenza

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh