Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imenovanje msgr. dr. Antona Stresa za nadškofa pomočnika v Mariboru

Objava: 02. 02. 2009 / 06:14
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Imenovanje msgr. dr. Antona Stresa za nadškofa pomočnika v Mariboru

Vatikanski tiskovni urad je sporočil, da je papež Benedikt XVI. danes, v soboto, 31. januarja 2009, dosedanjega celjskega škofa in podpredsednika Slovenske škofovske konference msgr. dr. Antona Stresa imenoval za nadškofa pomočnika (episcopum coadiutorem) mariborskemu nadškofu metropolitu msgr. dr. Francu Krambergerju.

Zakonik cerkvenega prava (ZCP) predvideva, da Sveti sedež v določeni krajevni Cerkvi (škofiji ali nadškofiji) lahko imenuje škofa pomočnika, ki ima tudi sam posebna pooblastila in pravico nasledstva (prim. kan. 403 ZCP). Po drugem vatikanskem koncilu (1962–1965) so škofje naprošeni, da se ob dopolnjenem petinsedemdesetem letu odpovedo službi in papeža prosijo za razrešitev službe in upokojitev (prim. kan. 401 ZCP).

Mariborski nadškof Kramberger si je že ob začetku škofovske službe postavil tudi cilj, da bo pravočasno poskrbel za imenovanje naslednika. Vodstvo mariborske škofije je 14. novembra 1980 prevzel v razmerah, ko je bil mariborski škofovski sedež po smrti škofa dr. Maksimilijana Držečnika (1960–1978) dlje časa nezaseden (od 13. maja 1978). Nadškof Kramberger je v posebnem pismu že pred časom prosil papeža in mu predlagal imena kandidatov ter s tem začel postopek za imenovanje svojega naslednika. Postopek je vodil apostolski nuncij v Slovenji nadškof msgr. dr. Santos Abril y Castelló. Postopek je bil z imenovanjem škofa Stresa uspešno zaključen.

Msgr. dr. Anton Stres bo novo službo nadškofa pomočnika prevzel, ko bo dosedanjemu nadškofu in zboru svetovalcev pokazal papeževo pismo o imenovanju (prim. kan. 382 ZCP). Ko bo škof Stres prevzel novo službo, bo s tem izpraznjen škofijski sedež v Celju. Po tem bo stekel postopek za imenovanje novega celjskega škofa. Škof Stres bo celjsko škofijo kot upravitelj vodil do imenovanja novega celjskega škofa.


TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh