Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indija se pripravlja na stoletnico rojstva blažene matere Terezije

Objava: 06. 07. 2010 / 07:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Indija se pripravlja na stoletnico rojstva blažene matere Terezije

Indijska vlada je 26. avgust, ko bomo obhajali stoto obletnico rojstva blažene matere Terezije, razglasila za Narodni dan sirot

Indijska vlada je 26. avgust, ko bomo obhajali stoto obletnico rojstva blažene matere Terezije, razglasila za Narodni dan sirot, poročanje agencije Fides povzemajo pri vatikanskem radiu. Organizaciji združenih narodov pa so poslali prošnjo, da bi 26. avgust razglasili za Mednarodni dan sirot.

V pripravah na obletnico s katoliško Cerkvijo v Indiji sodeluje tudi državna oblast. Na sam praznik bo kardinal Telsephore Toppo daroval slovesno sveto mašo v glavni hiši Misijonark ljubezni v Kalkuti, kjer je mati Terezija začela svoje veliko delo ljubezni. V indijski prestolnici Delhi bodo postavili kip blažene matere Terezije, rojene leta 1910 v Makedoniji, po njej pa bo poimenovana tudi posebna konferenčna dvorana. Posebna slovesnost, ki se je bo udeležil tudi indijski državni predsednik Pratibha Patil, bo v Delhiju potekala 28. avgusta, izdali pa bodo še poseben spominski kovanec.

Indijska Cerkev in skupnost Misijonark ljubezni pripravljata vrsto pobud in dogodkov ob stoti obletnici rojstva matere Terezije, še posebej v kalkutski nadškofiji. Načrtujejo številne slovesne svete maše, devetdnevnica, ki se bo začela 17. avgusta in se končala na predvečer samega praznika, ter devetdnevnica pred 5. septembrom, ko obhajamo bogoslužni spomin na blaženo mater Terezijo iz Kalkute, ki je umrla 5. septembra leta 1997.

Na spominski dan njene smrti bo slovesno sveto mašo daroval apostolski nuncij v Indiji Salvatore Pennacchio. Obenem pripravljajo tudi številne kulturne dogodke: razstavo o življenju blažene, mednarodni simpozij o njenem življenju in delu, fotografsko razstavo, filmski festival in umetnostni natečaj. 10. septembra bo v Kalkuti potekalo medversko srečanje, ki se ga bodo udeležili verniki in predstavniki različnih verskih skupnosti, saj je blažena mati Terezija spoštovana in čaščena tudi med verniki drugih religij.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh