Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indija: vsako leto rojenih več dečkov kot deklic

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 08. 2020 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2020 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Indija: vsako leto rojenih več dečkov kot deklic

V državi že več kot 40 let načrtno izvajajo splave zarodkov ženskega spola.

Foto: splet / Pixabay

V Indiji že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja razmerje med novorojenimi deklicami in dečki ni uravnoteženo. V državi namreč načrtno izvajajo splave zarodkov ženskega spola. Poznavalci napovedujejo, da bo v obdobju med 2017 in 2030 v dobrem desetletju primanjkovalo kar 6,8 milijona žensk, kot je po navedbah nemškega spletnega portala kath.net poročala priznana britanska in mednarodna poljudnoznanstvena revija New Scientist.

V reviji opozarjajo na raziskave Fengqing Chao in njenih kolegic na Univerzi kralja Abdulaha za znanost in tehnologijo v Thuwalu v Saudovi Arabiji. Vprašanje je, kakšen učinek bi to lahko imelo na indijsko prebivalstvo, če se bodo te smernice nadaljevale. Povpraševanje po moških potomcih je najpogostejše v Severni Indiji. Raziskovalci pričakujejo, da bi lahko v prihodnje recimo s preventivnimi ukrepi zmanjšali ciljno izvajanje splavov zarodkov ženskega spola.

V ozadju ciljnih splavov je indijska tradicionalna kultura, v kateri ima ženska manj vredno vlogo od moškega, in še danes se morajo indijske ženske odločno boriti za enakopravnost spolov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh