Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indijka prvič na čelu misijonark ljubezni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 03. 2022 / 07:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2022 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Indijka prvič na čelu misijonark ljubezni
S. Mary Joseph, nova predstojnica misijonark ljubezni. FOTO: keralakaumudi.com

Indijka prvič na čelu misijonark ljubezni

Kongregacija misijonark ljubezni oz. sestre matere Terezije so s s. Mary Joseph za svojo generalno predstojnico prvič izbrale Indijko. S. Joseph je bila doslej območna predstojnica v Kerali.

Kot so v začetku meseca sporočili iz redovne skupnosti, je 69-letna s. Mary Joseph na vodilnem položaju nasledila 68-letno Nemko, s. Mary Prema Pierick, ki je redovno skupnost sv. matere Terezije (1910-1997), ustanovljeno v Kalkuti, vodila od leta 2009. Neposredna naslednica redovne ustanoviteljice iz Albanije je bila s. Nirmala Joshi (1934-2015) iz Nepala.

Red misijonark ljubezni je bil ob koncu minulega leta pod pritiskom zaradi obtožb, da mlada hindujska dekleta sili k spreobrnjenju v katoliško vero.

Red misijonark ljubezni je bil ob koncu minulega leta pod pritiskom zaradi obtožb, da mlada hindujska dekleta sili k spreobrnjenju v katoliško vero. V začetku letošnjega marca pa so indijske oblasti preiskavo redovne skupnosti misijonark ljubezni opustile. Kot je poročala tiskovna agencija Ucanews, je tožilstvo v zahodnoindijski zvezni državi Gudžarat izjavilo, da so obtožbe neutemeljene in da reda ne bodo več preganjali. Obenem je sodišče zavrnilo tudi obtožbe proti dvema članicama reda.

Sestre misijonarke ljubezni ob grobu sv. matere Terezije v Kalkuti. FOTO: Vatican Media

Omenjene obtožbe so sicer le nasprotovanja redu matere Terezije. Konec lanskega decembra so misijonarkam ljubezni za krajši čas odvzeli pravico do finančnih darov iz tujine. Indijska vlada je to prepoved nato januarja znova umaknila. Otroški dom, ki ga redovnice vodijo v indijski zvezni državi Utar Pradeš, pa po premoženjskem sporu z vojsko glede lastništva nepremičnine ostaja zaprt.

V preteklih mesecih sta se diskriminacija in nasilje nad kristjani s strani hindujskih skrajnežev v skoraj vseh indijskih zveznih državah močno povečala.

Kristjani predstavljajo okoli 2,3 odstotka izmed približno 1,3 milijarde prebivalcev Indije. V preteklih mesecih sta se diskriminacija in nasilje nad kristjani s strani hindujskih skrajnežev v skoraj vseh indijskih zveznih državah močno povečala.

Nalaganje
Nazaj na vrh