Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Inovativni mladi kmet leta 2021 je Gregor Slavec

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 10. 2021 / 16:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2021 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Inovativni mladi kmet leta 2021 je Gregor Slavec
Inovativni mladi kmet leta 2021 Gregor Slavec prihaja iz Knežaka. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Inovativni mladi kmet leta 2021 je Gregor Slavec

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) sta na 13. izboru Inovativna mlada kmetica/Inovativni mladi kmet v Predsedniški palači v Ljubljani razglasili zmagovalca.

Letošnji zmagovalec je po starem očetu podedoval opuščeno kmetijo. Zaradi velike zaraščenosti obdelovalnih površin je eden redkih kmetov v svojem okolišu, kjer na pašnikih pase koze srnaste in drežniške pasme, bovške ovce, cikasto govedo, kokoši nesnice in osle, so sporočili s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Sladoled z različnimi dodatki

Gregor se je v želji, da bi kozjemu mleku dodali vrednost, lotil izdelave sladoleda z različnimi dodatki, ki je kupcem na voljo v ekološki embalaži. V prihodnje želi zgraditi dodatne objekte predvsem za skladiščenje in prodajo kmetijskih pridelkov in izdelkov, pri tem pa namerava vključiti še druge kmetije, prav tako pa veliko dodano vrednost vidi v vzpostavitvi socialnega podjetja.



Komisija v sestavi Žan Koroša, Uroš Kovačec, Igor Paldauf, Marjan Golavšek in predsednica komisije Jožica Vodopivec Rozman je pri kandidatih ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije.

Želi biti navdih mladim

»Ko smo pred osmimi leti začeli iz nič, si nismo predstavljali, da bomo tukaj. Začeli smo s tremi kozami, danes smo tu, v Predsedniški palači, ponosni,« je bil eden prvih komentarjev inovativnega mladega kmeta 2021 Gregorja Slavca, ki svoje poslanstvo razume tudi kot navdih mladim, da bi se ukvarjali s kmetijstvom, ga skupaj razvijali, ohranjali naravo in varovali živali.

Ko smo pred osmimi leti začeli iz nič, si nismo predstavljali, da bomo tukaj. Začeli smo s tremi kozami. Danes smo tu, v Predsedniški palači, ponosni. (Gregor Slavec, inovativni mladi kmet 2021)

Prihodnost slovenske družbe

Predsednik KGZS Roman Žveglič je ob razglasitvi zmagovalca dejal: »Naj vam bo to priznanje spodbuda, da ste na pravi poti. Vedite, da vam bomo pri uresničevanju začrtanih ciljev vedno stali ob strani, saj ste mladi inovativni podeželani prihodnost slovenske družbe.«

Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager pa je izrazila hvaležnost, da je srečanje potekalo v Predsedniški palači. »To kmetijstvu daje dodano vrednost in ga dviga na tisti nivo dostojanstva, ki si ga kmetijstvo zasluži.«

Izbor inovativnega mladega kmeta/kmetice je trinajstič pripravila Zveza slovenske podeželske mladine skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije.

Sorazmeren razvoj podeželja

Predsednik države Borut Pahor je akcijo opisal z naslednjimi besedami: »Ko sem prvič slišal za to akcijo, se mi je zdela res super preboj v razumevanju ljudi, ki ostajajo na kmetijah na podeželju in se ukvarjajo s kmetijstvom ali z drugimi dejavnostmi.« Ob tem je dodal, da je Zveza inovativnost upravičeno povezala z delom mladih kmetic in kmetov. Vsem kandidatkam in kandidatom je čestital z besedami, da ga njihove zgodbe prepričajo, da bo ena od najpomembnejših prednosti, ki jih v primerjavi z državami srednje in vzhodne Evrope Slovenija ohranja po osamosvojitvi, ostala – to je sorazmeren razvoj podeželja.

Letošnji kandidati v Predsedniški palači. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Enajst kandidatov

Za letošnji naziv inovativnega mladega kmeta se je potegovalo enajst kandidatov. Poleg zmagovalca so bili v igri z naslov še Sara Berglez Zajec iz Kaple, Simon Čretnik iz Žalca, Rok Gartnar iz Gorenje vasi, Timotej Kovač iz Pivke, Katja in Barbara Leber Vračko iz Zgornje Kungote, Anton Požar iz Moravč, Katarina Puhan iz Černelavcev in Bogojine, Eva Pavlič Seifert iz Drage, Katja Sinkovič iz Buč in Barbara Zakrajšek iz Loke pri Zidanem Mostu.

Nalaganje
Nazaj na vrh