Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Intenzivne priprave na jubilejno leto 2013

Objava: 05. 01. 2011 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Intenzivne priprave na jubilejno leto 2013

Na Slovaškem so že pričeli s pripravami na več jubilejev, ki jih bodo obhajali v letu 2013, med drugim bodo svojo dveletno romarsko pot po vseh slovaških škofijah v teh dneh pričele relikvije svetega Cirila.

S pričetkom novega leta so se na Slovaškem pričele intenzivne priprave na večkratno jubilejno leto 2013. Takrat bodo namreč obeležili 1150. obletnico začetka misijonskega delovanja Cirila in Metoda, petdeseto obletnico predaje Cirilovih relikvij papežu Pavlu VI., in dvajseto obletnico neodvisnosti Republike Slovaške.

Relikvije sv. Cirila si je v stolni cerkvi sv. Martina v Bratislavi moč ogledati še do 7. januarja, v soboto pa jih bodo predali v ogled drugim cerkvam po bratislavski nadškofiji.

Nadškof Stanislav Zvolensky je v svojem nagovoru med bogoslužjem na novoletni dan, ko so se Slovaki obenem spominjali dneva osamosvojitve 1. januarja 1993, izrazil upanje, da bi romanje relikvij, ki bo trajalo do leta 2013, vernike spomnilo na 'življenje in delovanje svetih Cirila in Metoda na področju Slovaške in na njun nenadomestljiv prispevek k duhovnem razvoju dežele'. Nadškof Zvolensky v stolni cerkvi sv. Martina do petka vsak večer daruje sveto mašo, v svojih nagovorih pa se osredotoča na velika apostola vere iz Thessalonikov.

Krožno romanje relikvij, predviden je dvomesečni postanek v vsaki slovaški škofiji, je pomembna točka na seznamu priprav na veliko jubilejno leto, ko se bodo Slovaki spominjali prihoda teh pričevalcev za vero, Cirila in Metoda, na ozemlje današnje Republike Slovaške v daljnem letu 863. Na slovesnostih leta 2013 pričakujejo tudi papeža Benedikta XVI.

Po smrti apostola vere sv. Cirila 14. februarja 869 so njegove posmrtne ostanke najprej shranili v rimski baziliki sv. Klemena. V času Rimske republike so relikvije leta 1798 prenesli v rimsko Novo Cerkev (Chiesa Nuova) in velikega apostola pokopali ob svetem Filipu Neriju.

V začetku 19. stoletja so relikvije prešle v last plemiške rodbine Mattei, ki jih je vzela s seboj v mesto Recanti ob Jadranskem morju. V času drugega vatikanskega cerkvenega zbora je članica omenjene rodbine, kneginja Antici-Mattei, relikvije 14. novembra 1963 v sikstinski kapeli slovesno izročila papežu Pavlu VI. V njegovi navzočnosti so nato relikvije tri dni pozneje, 17. novembra 1963, prenesli na prvotno počivališče, v rimsko baziliko sv. Klemena.

Kmalu po tem so na prošnjo Pavla VI. del relikvij vzeli iz bazilike in jih podarili katedrali v Nitri. V tamkajšnji zgodovinski stolnici so relikvije shranjene od 3. februarja 1964. S prihodom v slovaško prestolnico ob začetku novega leta so zdaj pričele svoje dveletno romanje po vseh slovaških škofijah.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh