Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Irak bi se po vojni lahko razvil kot Evropa’

Objava: 10. 06. 2010 / 07:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Irak bi se po vojni lahko razvil kot Evropa’

Katoliški škof iz Bagdada, Jean Benjamin Sleiman, je v avstrijskem Linzu poročal o dramatičnem položaju iraških kristjanov

Njegovo upanje, da bi se Irak po padcu režima Sadama Husseina ponovno postavil na noge kot Evropa po drugi svetovni vojni in da bi se položaj v državi politično in gospodarsko ustalil, je bilo povsem utopično in upi so se kaj kmalu razblinili. Rimokatoliški nadškof iz Bagdada, Jean Benjamin Sleiman, je v linški karmeličanski cerkvi poročal o težavah svoje politično, etnično in versko razcepljene domovine in še posebej o izredno težkem položaju tamkajšnjih kristjanov.

Namesto novega začetka je Irak tri mesece po parlamentarnih volitvah še vedno brez vlade, različni interesi posameznih skupin pa so iz dežele ob Evfratu in Tigrisu napravile idealno prizorišče za najrazličnejše teroristične akcije.

Sleiman, po rodu iz Libanona, je položaj iraških kristjanov opisal kot nevaren z dveh vidikov. V deželi, ki so jo pred sedmimi leti po ameriški invaziji zavzele zavezniške sile, sodijo najrazličnejše grožnje v krvavi vsakdan domačinov, krščanska manjšina pa se mora ubadati še s šeriatskim pravom, saj so zaradi islamskih predpisov zaradi svoje vere lahko diskriminirani na vsakem koraku.

Če želi kdo prestopiti v krščansko vero, se izpostavi nevarnosti, da ga lahko obsodijo na smrt. Kristjani se lahko poročijo z muslimani le v primeru, če obenem prisežejo tudi večno zvestobo njihovi veri. Obratno to seveda ne velja.

Po besedah škofa Sleimana v številnih predelih, kjer imajo glavno besedo islamski skrajneži, kristjane redno preganjajo. Drugod pa so prisiljeni v čim večje prilagajanje in so v vsakodnevnem življenju, predvsem v svojih poklicih, pogosto zapostavljeni. Celo v severnem Iraku, ki za kristjane velja kot najvarnejše območje, so v začetku maja med napadom na skupino krščanskih študentov umrli štirje ljudje. Okoli polovica od približno enega milijona kristjanov, ki so pred letom 2003 živeli v Iraku, je po Sleimanovih podatkih že zapustila deželo. Škof se boji, da se po ponovila zgodba Turčije in Irana, kjer kristjanov skorajda več ni.

Škof Sleiman je pripravljen storiti vse, da bi iraški kristjani ostali v svoji domovini. Svoje upe stavi na medverski dialog, pa ne na teološki ravni, temveč z vidika vsakodnevnega sobivanja. In pred časom je Cerkev latinskega obreda začela s ponovnim načrtovanjem projektov. Redovnice ponovno odpirajo šole, saj, kot pravi škof, ‘vlaganje v izobrazbo najbolje varuje pred valovi skrajnosti in nasilja’. Cerkev v Bagdadu upravlja tudi dve bolnišnici in tri sirotišnice. Kristjani imajo v svojem domačem mestu prihodnost, je prepričan škof Sleiman. Kot je še dejal, ne smejo ostati ujeti v preteklosti, četudi jih trda stvarnost preseneča z vedno novimi udarci.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh