Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iraški kristjani preživeli neobičajno mirne božične praznike

Objava: 04. 01. 2011 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Iraški kristjani preživeli neobičajno mirne božične praznike

Tik pred začetkom novega leta pa ponovno dve smrtni žrtvi med kristjani.

Čeprav je bil minuli teden ponovno v znamenju nasilja, so kristjani v Iraku pred tem preživeli vsaj neobičajno mirne božične praznike. Kot je v pogovoru za vatikanski radio povedal bagdadski pomožni škof Shlemon Warduni, tega niso pričakovali, kljub temu pa se je prazničnih bogoslužij udeležilo veliko število vernikov, tudi na krajih, kjer so bili ljudje ves čas v strahu pred novimi napadi. Krvavi pokol v bagdadski katedrali konec lanskega oktobra 'je ljudem še vedno zapisan globoko v kosteh', pa vendar so ravno tu številni muslimani svojim krščanskim sosedom voščili vesel Božič. Škof Warduni je izrekel željo, da bi se ta duh miru razširil po vsem Iraku.

Res je tudi, da je bilo praznovanje božičnih praznikov med iraškimi kristjani ves čas pod strogim nadzorom. Vlada je po škofovih besedah opravila svojo dolžnost, za kar so ji hvaležni, nadzor pa je bil potreben, ker so ravno pred Božičem kristjani prejeli številne grožnje. 'Krivda' za to ni zgolj na strani iraškega ljudstva, pač pa tudi na strani preprodajalcev orožja in vseh tistih, ki so storilcem pripravljeni pomagati. Pri tem pa razmere v Iraku opazuje ves svet, je bil kritičen škof Warduni. Iračani so za pomoč prosili tudi Evropski parlament, saj potrebujejo konkretne posege v svoj položaj. Le mir, varnost in delo bi kristjanom omogočili, da ostanejo v svoji domovini.

Tik pred novim letom pa sta bila v iraški prestolnici ponovno nasilno umorjena najmanj dva iraška kristjana, med napadi na krščansko četrt pa je bilo huje poškodovanih štirinajst ljudi. Kot so sporočili z iraškega notranjega ministrstva, je v sedmih mestnih četrtih v obdobju ene ure prišlo do 'usklajenih' napadov, žrtve pa so bile predvsem prebivalci vzhodnega dela mesta, t.i. 'novega Bagdada'.

V preteklem letu so bili iraški kristjani izpostavljeni številnim nasilnim napadom. Najhujši izmed njih je bil teroristični napad na iraško sirsko-katoliško katedralo 31. oktobra lani, ko je življenje izgubilo oseminpetdeset ljudi. Od takrat islamski teroristi nenehno napadajo tudi krščanska bivališča. Cerkveni voditelji v Iraku svarijo pred vedno večjim izseljevanjem kristjanov iz dežele. Po zadnjih ocenah jih tam trenutno vztraja le še štiristo tisoč.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh