Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iraški predsednik kristjanom obljublja 'popolno zaščito'

Objava: 23. 11. 2010 / 08:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Iraški predsednik kristjanom obljublja 'popolno zaščito'

Francoski tednik 'La Vie' je sprožil poziv za zaščito kristjanov v Iraku.

Iraški predsednik Jalal Talabani je kristjanom v svoji deželi obljubil 'popolno zaščito'. Vlada bi morala za to storiti še več, vsekakor pa bo storila vse, kar je v njeni moči, je predsednik Talabani povedal za francoski dnevnik 'La Croix'. Vlada že sedaj postavlja straže, da bi zagotovila varnost in mir v krščanskih soseskah.

Talabani je priznal, da kristjani v Bagdadu trenutno ne morejo živeti varno. Imajo pa možnost, je dejal, da se začasno umaknejo na kurdski sever države in tam počakajo, dokler ne bo življenje v prestolnici znova popolnoma varno. Iraški predsednik je pozval Francijo, naj kristjanov v Iraku ne spodbuja k dokončni izselitvi iz države. Parizu se je zahvalil za sprejem petintridesetih iraških državljanov, ki so bili ranjeni v napadu na katedralo v Bagdadu konec letošnjega oktobra, obenem pa je izrazil upanje, da jim v Parizu ne bodo ponudili francoskega državljanstva in jih s tem spodbudili, da za vedno zapustijo svojo domovino.

Francoski tednik 'La Vie' je minuli teden sprožil poziv francoskemu predsedniku Nicolasju Sarkozyju za zaščito iraških kristjanov. Sarkozy naj bi se pri Evropski zvezi, na srečanjih držav članic skupine G-20 in pri Združenih narodih zavzel za to ogroženo manjšino, je zapisano v pozivu. Pri iraški vladi pa naj bi predsednik Sarkozy dosegel učinkovito zaščito krščanske skupnosti in drugih verskih manjšin.

Sprejem iraških ranjencev po mnenju francoskega tednika ni zadostna poteza francoske vlade. Storiti bi morali vse, da bi v Iraku zagotovili skladno sožitje vseh skupnosti. Poziv so med prvimi podpisali cerkveni voditelji, politiki in intelektualci, med njimi nekdanji pravosodni minister in borec za človekove pravice Robert Badinter, filozofinja Elisabeth Badinter, predsednik Francoskega islamskega sveta Mohammed Moussaoui, francoski predsednik krščanskega mirovnega dela Pax Christi nadškof Marc Stenger, predsednik francoske Karitas Francois Soulage, predsednik Osrednjega sveta judovskih ustanov v Franciji Richard Prasquier, in predsednik Krovnega združenja francoskih protestantov Claude Baty.

Na fotografiji: iraški predsednik Jalal Talabani

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh