Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irci na referendumu o istospolnih zakonskih zvezah

Objava: 22. 05. 2015 / 10:13
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irci na referendumu o istospolnih zakonskih zvezah

Politične stranke v državi istospolne poroke podpirajo, narod pa je razdeljen.

Irci danes na referendumu odločajo o legalizaciji porok istospolnih parov, poroča Radio Ognjišče. Če bodo volivci zakon podprli, bo ena najbolj katoliških držav postala prva na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. V tem primeru bi bil ta člen zapisan tudi v ustavo. Na Irskem sicer že od leta 2010 obstaja zakon o registraciji istospolnih zvez, ki partnerjem omogoča vse pravne pravice, razen posvojitve otrok.



Irski škofje so v teh dneh objavili pismo s pomenljivim naslovom: Zakonska zveza je pomembna, dobro premislite, preden jo spremenite.

Škofje so v pismu vernikom izpostavili vidik dopolnjevanja med moškim in žensko, ki je nekaj edinstvenega v definiciji zakonske zveze. »Sklenitev zakonske zveze ni zgolj zasebno dejanje: poroka pripada družbeni trdnosti in medgeneracijski povezanosti v družbi. Otroci pa imajo pravico, če je to le mogoče, do očeta in matere,« je povedal primas katoliške Cerkve na Irskem, nadškof Diarmuid Martin.

Kar se tiče napovedi izida referenduma, vse politične stranke v državi podpirajo istospolne poroke, narod pa je razdeljen. Zagovorniki tradicionalne družine so prepričani, da je mogoče vse pravice istospolnih parov urediti v drugem zakonu, vendar je vlada ubrala najradikalnejšo pot ukinitve zakonske zveze med možem in ženo.

Irski katoličani danes vse vernike po svetu vabijo, naj molijo za prihodnost zakonske zveze kot naravne institucije, ne le kot zakramenta. »Kar se dogaja na Irskem, bi lahko imelo posledice tudi za druge države, ki bi želele slediti njenemu zgledu. Molimo pa tudi za to, da bi se po oktobrski sinodi tukaj na Irskem utrdila zakonska in družinska pastorala, da bi ohranili tradicijo zdravih družin in jih zaščitili,« je dejal dublinski nadškof, ki je spomnil tudi na posledice sprejetja takšne zakonodaje na učenje cerkvenega nauka o zakonu.

Vir: Radio Ognjišče / M.M.Š.
Foto: arhiv Družine (O.N.)

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh