Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski škofje objavili program proti zlorabi otrok

Objava: 21. 03. 2011 / 12:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski škofje objavili program proti zlorabi otrok

Po besedah irskega primasa Bradyja se Cerkev trudi, da bi otroke zaščitila 'po svojih najboljših močeh'.

Irski katoliški škofje so objavili nov program za zaščito otrok pred spolno zlorabo. Na prvo obletnico pisma papeža Benedikta XVI. irskim katoličanom so minulo soboto predstavili brošuro z naslovom 'Naproti ozdravljenju in prenovi', ki jo irski primas kardinal Sean Brady iz Armagha vsem katoličanom priporoča v branje.

V brošuri so zbrane dušnopastirske, duhovne in praktične pobude, ki jih Cerkev daje na razpolago žrtvam spolnih zlorab. Obenem v naslednjih petih letih napovedujejo prispevke v višini desetih milijonov evrov za delovanje posvetovalnic za žrtve z nazivom 'Na poti k ozdravljenju'. Po besedah kardinala Bradyja kratko, izredno pomembno pastoralno besedilo izraža velika prizadevanja Cerkve, da bi poskrbela za zaščito vseh otrok v deželi pred spolno zlorabo in njenimi posledicami 'po svojih najboljših močeh'.

Papež Benedikt XVI. je pred letom dni vse ljudi, ki so jih kdaj v življenju spolno zlorabili duhovniki, prosil za odpuščanje. V imenu Cerkve je izpovedal 'sram in obžalovanje, ki ga občutimo vsi'. Storilce je sveti oče pozval, naj za svoja dejanja odgovarjajo pred civilnim in cerkvenim sodiščem; škofom je očital 'močno zgrešeno presojo in odpoved v vodenju'. Nekaterim škofijam, semeniščem in redovnim skupnostim je papež takrat napovedal uradno preiskavo iz Vatikana.

Problem otroških zlorab 'ni značilen niti za Irsko niti za Cerkev', je takrat poudaril Benedikt XVI. Po njegovem mnenju ne gre pričakovati, da bo ta 'boleči položaj' kaj kmalu rešen.

Škandal glede spolnih zlorab je irsko Cerkev v več valovih moralno in finančo popolnoma pretresel. Zahteve po odškodninah so številne redove in škofije potisnile na rob plačilnih sposobnosti.

Pred nekaj meseci je irski tisk navedel ostre besede kardinala Seana O'Malleya, apostolskega vizitatorja v dublinski nadškofiji, ki je v luči škandalov spolnih zlorab dejal, da ima Irska pred seboj le še pet ali pa največ deset let, preden bo 'zdrsnila čez rob' in postala neznatna manjšinska Cerkev, popolnoma brez pomena za družbo.

Na fotografiji: irski primas kardinal Sean Brady

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh