Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski škofje svarijo pred spremembami v ločitvenem pravu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2019 / 08:46
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2019 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski škofje svarijo pred spremembami v ločitvenem pravu

Irci danes na referendumu glasujejo o pospešitvi ločitvenih postopkov.

Poleg volitev v Evropski parlament se Irci danes na referendumu odločajo tudi o spremembah v ločitvenem pravu. Irski škofje so pred referendumom predstavili izjavo, v kateri nasprotujejo pospešitvi pravnega ločitvenega postopka. Ta trenutno predvideva, da morajo pari pred uradno razvezo živeti ločeno štiri od zadnjih petih let. Po mnenju škofov pospešitev postopka »ni v podporo zakonski zvezi, temveč bo le olajšala odločitev za razvezo«. Kot je pojasnil škof David Nulty, ki pri Irski škofovski konferenci vodi urad za zakonsko zvezo in družino, je zakon »temeljnega pomena za dobrobit celotne družbe«.

Namesto da država poskuša olajšati razvezo zakona, bi bilo dosti bolj koristno, »če bi pare bolje pripravila na skupno življenje in jim v zakonu nudila večjo podporo,« je dejal škof Nulty. Tudi elphinski škof Kevin Doran je v pastirskem pismu svojim vernikom zapisal, da je čakalna doba pred uradno razvezo namenjena reševanju zakonskih težav, »ne pa da zakonca ob prvem znamenju krize vržeta puškov koruzo«.

Irci torej danes volijo svoje predstavnike v Evropskem parlamentu, obenem pa odločajo o tem, ali naj vlada štiriletno čakalno dobo na razvezo zakona skrajša na dve leti. Omenjeni predlog podpirajo vse večje politične stranke v državi in opazovalci menijo, da bo izid referenduma v prid skrajšanju postopka.

Po statističnih podatkih je odstotek razvez na Irskem najnižji v Evropski zvezi, saj znaša 0,8 %, vse manj parov pa se sploh odloči za poroko. Od leta 1995 se je število zunajzakonskih skupnosti v državi povečalo za petkrat. Irci so po pedofilskih in drugih škandalih v Cerkvi vse manj pripravljeni prisluhniti mnenju in stališčem cerkvenih predstavnikov. Lani so na referendumu odobrili splav, leta 2015 pa uzakonitev istospolnih porok.

Vir: Kathpress / Radio Ognjišče
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Navzkrižja in izravnave
Proza
6,51€
Nalaganje
Nazaj na vrh