Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iščete adventni venček? Imamo nekaj za vas!

Za vas piše:
M. P.
Objava: 24. 11. 2022 / 18:14
Oznake: Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2023 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iščete adventni venček? Imamo nekaj za vas!
Galerija Družina vabi na ogled razstave adventnih venčkov in slik Marte Jakopič Kunaver. FOTO: M. P.

Iščete adventni venček? Imamo nekaj za vas!

V galeriji Družina (Krekov trg 1) v Ljubljani je na ogled prodajna razstava adventnih venčkov in božične dekoracije doktorice floristike Sabine Šegula.

Zunanje znamenje priprave na božič predstavlja tudi adventni venček. Štiri svečke na adventnem venčku ponazarjajo štiri adventne nedelje, njihova svetloba pa simbolizira rast dobrega v našem življenju in prihod večne luči. kot okras in liturgični simbol adventnega časa smo ga v Sloveniji prevzeli od germanskih narodov, uveljavil se je v osemdesetih letih 20. stoletja.  

Venčke lahko dobite v različnih barvah. FOTO: M. P. 

Sabina Šegula krasi tudi v Vatikanu

Dr. Sabino Šegula smo Slovenci bolje spoznali pred desetletjem, ko sta s kolegom, učiteljem na srednji šoli, začela pomagati vatikanskim vrtnarjem pri krašenju bazilike sv. Petra, še pobliže pa smo občudovali njene spretnosti predlani, ko je vodila projekt izdelave adventnih vencev in okraskov za slovensko smreko na trgu sv. Petra v Vatikanu. Mednarodno priznana mojstrica floristike je raziskovalka in predavateljica, v sklopu svoje zasebne šole Akademija cvetja pa različnim generacijam – od otrok do starih staršev – predaja znanje s področja floristike in hortikulture.

Liturgična barva adventna je vijolična. FOTO: M. P. 

Zakaj ima adventni venček štiri sveče?

Štiri sveče imajo več pomenov. Predstavljajo lahko štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta), štiri strani neba (sever, jug, vzhod in zahod) ali štiri letne čase. 

Nekateri razlagalci štiri sveče oz. štiri adventne nedelje povezujejo s štirimi obdobji zgodovine odrešenja (od stvarjenja do Abrahama; od Abrahama do judovskih kraljev; od judovskih kraljev do babilonske sužnosti; od babilonske sužnosti do Kristusovega rojstva). 

Štiri svečke pa nas spominjajo tudi na našo minljivost in predstavljajo človekovo življenje, saj je prižgana sveča vsak trenutek manjša, kar nas spominja na tuzemsko minljivost in priča o tem, da smo tudi mi vedno bliže sklepu življenja. 

Ko tekom adventa prižigamo adventne svečke, je v naših domovih vedno več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni, čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih.

Adventni venček je tudi čudovit okras. FOTO: M. P. 

Bi venček izdelali sami?

Pri Družini je lani izšla knjiga Sabine Šegula Moderni adventni venčki, ki je priročnik za izdelavo adventnih venčkov doma. Manica Ferenc, vodja marketinga pri Družini, je povedala: »Občutek ob prižigu sveče na ročno izdelanem vencu bo tako, če ga bomo izdelali sami, še bolj oseben in doživet.« To je bil tudi eden od razlogov, kot je dejala vodja marketinga, da se je založba Družina odločila in skupaj z mojstrico Šegulo izdala knjigo. »V priročniku nas Sabina Šegula po korakih, opremljenim z nazornimi, barvitimi fotografijami, popelje skozi postopek izdelave 20 adventnih vencev. Odlikuje jih ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo, domiselna uporaba raznolikega okrasja in recikliranje materialov.«

Sabina Šegula s svojo knjigo Moderni adventni venčki. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava adventnih venčkov

Tudi letos lahko v galeriji Družina občudujete pisane adventne venčke dr. Sabine Šegula. Nekateri so izdelani iz povsem naravnih materialov, nekateri so okrašeni celo z utripajočimi lučkami, vsi pa so estetsko premišljeni in bodo našemu domu dodali toplino. Cene se gibljejo med 20 in 50 evri. 

Vabljeni v galerijo Družina na ogled in nakup adventnih venčkov Sabine Šegula in ogled razstave Marte Jakopič Popotni likovni spomini

Razstavi sta v Galeriji Družina (Krekov trg 1, Ljubljana) na ogled vsak delovnik med 9. in 17. uro, ob sobotah pa med 8. in 12. uro. Vabljeni!

 

Nalaganje
Nazaj na vrh