Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: prikrivanje zlorab v Cerkvi je nesprejemljivo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 11. 2023 / 10:50
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2023 / 17:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: prikrivanje zlorab v Cerkvi je nesprejemljivo
Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Matteo Zuppi, je vsem žrtvam zagotovil podporo pristojnih. FOTO: Vatican Media

Papež: prikrivanje zlorab v Cerkvi je nesprejemljivo

Italijanska škofovska konferenca je včeraj predstavila letno poročilo o nacionalnih ukrepih za zaščito pred spolnimi zlorabami v Cerkvi, Katoliška cerkev v Sloveniji pa danes, na svetovni dan za odpravo spolnega izkoriščanja in nasilja nad otroki, obhaja dan molitve za žrtve spolnih zlorab.

Današnja osrednja dogodka pod okriljem Slovenske škofovske konference sta okrogla miza in odprtje razstave SHAME – European stories ter večerna molitev za žrtve spolnih zlorab s taizéjskimi spevi. Papež Frančišek je ob tej priložnosti danes v avdienco sprejel udeležence prvega italijanskega nacionalnega srečanja klicnih centrov za pomoč žrtvam zlorab.  

Italija: žrtve večinoma dekleta, storilci moški

Poročilo italijanskih škofov navaja, da je bilo lani prijavljenih 54 domnevnih primerov spolnih zlorab, pri čemer je bila večina prizadetih, 44, ženskega spola, poroča spletni portal Vatican News.
Skoraj polovica prizadetih, 25, je bila v času kaznivega dejanja stara od 15 do 18 let. Domnevnih storilcev je bilo 32, od tega 31 moških: po ena tretjina je obtoženih duhovnikov, redovnikov in laikov.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Matteo Zuppi, je dejal, da bodo prisluhnili vsakomur, tudi če gre za prijavo iz preteklosti, kajti prepričan je, da tovrstni zločini ne smejo zastarati.

Nekaj več kot polovica domnevnih primerov, 56,8 odstotka, se je zgodila v preteklosti. Skupno je bilo 90,6 odstotka napadov »v živo«, 9,4 odstotka pa jih je bilo storjenih prek spleta.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Matteo Zuppi, je vsem žrtvam zagotovil podporo pristojnih in dejal, da bodo prisluhnili vsakomur, tudi če gre za prijavo iz preteklosti. Kardinal je prepričan, da tovrstni zločini ne smejo zastarati.

Žrtve spolnih zlorab med protestom v Rimu. FOTO: Vatican Media

108 klicnih centrov za pomoč

Objavljeni podatki se nanašajo na prijave 108 klicnim centrom za pomoč žrtvam, ki jih je v Italiji vzpostavila Katoliška cerkev. Ti centri služijo kot kontaktne in informacijske točke za prizadete ter za vprašanja o spolnih zlorabah. Skoraj 80 odstotkov škofij po vsej državi ima na voljo takšen klicni center. V preteklem letu se je nanje obrnilo 374 oseb, v letu 2021 pa 48. V letu 2022 so večino stikov vzpostavile tretje osebe (87,7 odstotka), 12,3 odstotka pa domnevne žrtve.

Raziskava je nadaljevanje začetne študije iz leta 2022, ki je bila prva te vrste.

Celovite preiskave ni v načrtu

Raziskava je nadaljevanje začetne študije iz leta 2022, ki je bila prva analiza nacionalnih preventivnih ukrepov v letih 2020 in 2021 v Katoliški cerkvi v Italiji. Škofovska konferenca je napovedala tudi preiskavo primerov, ki so jih italijanske škofije v zadnjih 20 letih predložile vatikanskemu Dikasteriju za nauk vere.

Celovite in neodvisne preiskave spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Italiji zaenkrat še ni v načrtu.

Papež je v avdienco sprejel udeležence prvega italijanskega nacionalnega srečanja klicnih centrov za pomoč žrtvam zlorab. FOTO: Vatican Media

Papež: zlorab v Cerkvi ne smemo prikrivati

Papež Frančišek je danes v Vatikanu v avdienco sprejel okoli 400 udeležencev prvega italijanskega nacionalnega srečanja klicnih centrov za pomoč žrtvam zlorab. V nagovoru je poudaril, da je kakršno koli prikrivanje zlorab v Cerkvi in drugod povsem nesprejemljivo.

Molka ali prikrivanja v zvezi z zlorabami ni mogoče sprejeti, o tem se sploh ne smemo pogajati.

Gre namreč za »globoke rane«, ki jih je treba zaceliti, pomembno pa je tudi, da pri tem sodeluje celotno Božje ljudstvo, saj »edino na ta način lahko ustvarimo zaupanje, ki vodi k resnični prenovi«. Molka ali prikrivanja v zvezi z zlorabami ni mogoče sprejeti, »o tem se sploh ne smemo pogajati«, pač pa si je treba prizadevati za iskanje resnice in vzpostavitev pravičnosti v cerkveni skupnosti. To velja tudi za primere, ki jih država ne more preganjati, vendar po kanonskem pravu veljajo za kazniva dejanja, je papež dejal svojim gostom.

Zaščita žrtev pa zahteva tudi sposobnost, da jim znamo prisluhniti, ne da bi dajali prednost lastnim interesom: »Le s poslušanjem bolečine ljudi, ki so utrpeli te strašne zločine, lahko pokažemo solidarnost in storimo vse, kar je v naši moči, da se zlorabe ne bi več ponovile.« Zaščita in posluh žrtvam sta temeljna pogoja, tako papež Frančišek, da je zdravljenje njihovih ran sploh mogoče.

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh