Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija priznala istospolno zakonsko skupnost

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 05. 2016 / 09:18
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italija priznala istospolno zakonsko skupnost

Ostra kritika Italijanske škofovske konference in množični protesti zagovornikov družine.

Italija po novem tudi pravno priznava istospolne partnerske zveze. Poslanska zbornica je včeraj v Rimu z veliko večino sprejela zakon, ki ureja to področje. Za osnutek zakona je glasovalo 369 parlamentarcev, 193 jih je bilo proti, dva sta se vzdržala. Zakon je že v letošnjem februarju potrdil tudi senat.



Istospolni pari se lahko odslej v Italiji poročijo na matičnem uradu. Pred sodiščem, davčnim in finančnim uradom, v bolnišnici in v primeru smrti bodo obravnavani kot zakonci. Prevzamejo lahko tudi priimek partnerja. Pravica do posvojitve partnerjevih otrok, ki je bila predvidena v osnutku zakona, je bila po nadstrankarskem nasprotovanju iz besedila črtana.

Istospolna združenja v Italiji so nove predpise označila kot nezadostne. Italijanska sodišča so v preteklosti večkrat dopustila posvojitev partnerjevih otrok. Ta pravna možnost naj bi obstajala tudi v prihodnje. Italija je bila nazadnje še edina država v zahodni Evropi, kjer istospolne partnerske zveze niso bile pravno priznane, zaradi česar je bila Italija deležna kritike Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu.

Italijanska škofovska konferenca pa je včeraj znova izrekla ostro kritiko zakona, ki po mnenju škofov določa napačni prednostni seznam; potrebna je politika, ki bi več pozornosti namenila družinam, sestavljenim iz matere, očeta in otrok, je dejal glavni tajnik škofovske konference, škof Nunzio Galantino. Več deset tisoč ljudi je v Italiji odločno nasprotovalo zakonu in se pred dokončno odločitvijo poslancev udeležilo številnih protestov.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh