Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski senat odobril registracijo istospolnih skupnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 02. 2016 / 08:57
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italijanski senat odobril registracijo istospolnih skupnosti

Pari pa ne bodo imeli možnosti posvojitve otrok svojega partnerja.

Italijanski senat je minuli teden odobril zakonski osnutek za registracijo istospolnih skupnosti, predsednik italijanske vlade Matteo Renzi pa je s tem pridobil tudi zaupnico svoji vladi. 173 senatorjev je glasovalo za, 71 pa proti sprejetju omenjenega osnutka. Zakon mora potrditi še italijanska poslanska zbornica, torej spodnji dom parlamenta. Osnutek zakona za istospolno usmerjene bolj ali manj predlaga izenačitev pravic in dolžnosti zakonskih parov, predvsem na področju izbire imena, dedovanja in socialnih storitev, ne bodo pa imeli možnosti posvojitve bioloških otrok svojih partnerjev, kar je bil tudi predlog Renzijeve vlade.



Predsednik vlade je v dogovoru s konservativnim koalicijskim partnerjem »Nova desna sredina« (NCD) predlog o posvojitvah iz zakonskega osnutka umaknil, saj je ravno ta točka v zadnjih mesecih v Italiji poskrbela za najostrejše razprave. Posvojitvam so ostro nasprotovali katoliški poslanci, ki si prizadevajo za zaščito tradicionalne družine. Italijanska škofovska konferenca je registracijo istospolnih skupnosti v celoti zavrnila.

Premier Renzi je po glasovanju na družbenem omrežju Facebook zapisal, da sta v Italiji zmagala upanje in ljubezen. Predsednik stranke NCD Angelino Alfano pa je v pogovoru s časnikarji dejal: »Z umikom pravice do posvojitve za istospolne partnerje smo preprečili antropološko revolucijo, ki bi bila protinaravno dejanje. Zmagal je razum.« Istospolni pari so pred italijanskim senatom priredili protest in Renziju očitajo, da je sklenil nesprejemljiv kompromis.

Italija je še zadnja zahodnoevropska država, v kateri regostracija istospolnih skupnosti ni bila mogoča, razprava na to temo pa je trajala več let. Sodeč po izvedenih anketah večina Italijanov sicer registracijo istospolnih skupnosti podpira, odločno pa zavračajo možnost posvojitve.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh